Medián: Alig verné meg Orbán Bajnait

2013.04.08. 17:18

Hétfőn adta ki legfrissebb, márciusi közvélemény-kutatásának eredményeit a Medián. A felmérés arra kereste a választ, kit mennyire tartanak alkalmas miniszterelnöknek az emberek, ki lehetne Orbán Viktor kihívója. Amikor Orbán Viktor, Mesterházy Attila, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc és Vona Gábor közül kellett választani, a szavazókorú népesség 29 százaléka Orbán Viktort tartotta a legalkalmasabbnak. Bajnai Gordon lett 16 százalékkal a második, Mesterházy Attila és Vona Gábor támogatottságát 9-9, Gyurcsány Ferencét 4 százalékosra mérték. 33 százalék egyiküket sem választaná, vagy nem tud dönteni.

Amikor csak Orbán Viktor és Bajnai Gordon közül lehetett választani, a szavazókorú népesség körében 32 százalékot szerzett volna Orbán, és alig maradt le mögötte Bajnai 28 százalékkal. A többiek nem tudtak vagy akartak választani. Mesterházyval szemben, amikor őt vizsgálták lehetséges kihívóként, 34:23 arányban nyert volna a mostani miniszterelnök. "Mindez összefoglalva azt jelenti, hogy bár az Együtt 2014 támogatottsága elmarad az MSZP-étől, Bajnai Gordon szavazatszerző képessége meghaladja Mesterházy Attiláét" - összegezte a Medián a felmérés eredményét.

A felmérés március 22-e és 26-a között készült az ország csaknem 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt személyes megkérdezésével.