Két ügyben is enged a kormány Barroso „fenyegetőzésének″

2013.04.15. 14:44 Módosítva: 2013.04.15. 18:34

Az Index korábban a nap folyamán kormányzati körökből úgy értesült, hogy Brüsszel kritikáira és José Manuel Barroso levelére reagálva a koalíció még ma indítványt terjeszt be az Egyes törvényeknek az Alaptörvény negyedik módosításával összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat (pdf) módosítására.

Ez délutánra meg is történt, Navracsics Tibor, Répássy Róbert és Rétvári Bence jegyzik azt a módosítót, mely egyrészt a bíróságok igazgatásáról szóló törvényt úgy módosítja,  hogy az Országos Bírói Hivatal elnökének peráthelyezési jogköre ne terjedjen ki az Európai Uniót érintő perekre, másrészt a módosítás értelmében a politikai hirdetések korlátozása nem terjedne ki az Európai Parlamenti választás kampányidőszakára.

A módosítás ugyanakkor több probémát is felvet. Például azt, hogy 2014-ben a magyarországi parlamenti és az EP-választások nem sokkal egymás után, sőt, egyes hírek szerint egyidőben lesznek megtartva. A hirdetések korlátozásának eltérő szabályai így nehezen lesznek értelmezhetők-betarthatók.

A másik probléma, hogy az OBH elnökének peráthelyezési jogkörének eddigi indoka a bíróságok terheinek egyenletesebbé tétele volt. A brüsszeli (és a magyar ellenzéki, illetve civil) kritikák ugyanakkor a tisztességes eljáráshoz való jog sérelmét vélelmezték.

Kíváncsian vártuk, a beterjesztő mivel indokolja, hogy csak az EU-val kapcsolatos perek jelentsenek kivételt. azonban a Parlament honlapjára felkerült indítvány indoklásában csupán a következő szöveg áll: "A javaslat pontosításra irányul annak rögzítésével, hogy a bíróság kijelölésének intézménye nem alkalmazható azokban az ügyekben, amelyekben az Európai Unió kötelező jogi aktusának alkalmazása merül fel."

A javaslat egyik benyújtója, Navracsics Tibor április 12-én a HírTV-ben még úgy fogalmazott, fenyegetőzésnek, tények nélküli aggály kifejezésének tűnik José Manuel Barroso levele.