Tagadják a piramisjátékot Szegeden

2013.05.17. 11:14
Tagadja a piramisjátékkal vádolt egyesület vezetése, hogy ilyet szerveztek volna. Közleményükben tagadják azt is, hogy gazdasági kapcsolatuk lenne a HÖK-kel, de az egyesület titkára és elnöke is HÖK-ös és a HÖK címére van bejegyezve az egyesület.

Egy hangfelvétel szerint piramisjátékot szerveztek volt HÖK-ösök, írta meg csütörtökön a HVG. Mechler Ákos korábbi HÖK-elnök a Dél-alföldi Hallgatói Mozgalom Egyesületbe való belépésre buzdít a felvételen. Aki belép, fizetést kap a HÖK-től, ennek tíz százalékát kell „felfelé” befizetnie. Mechler a hangfelvételen arra is buzdítja a két hallgatót, hogy szervezzenek be „maguk alá” öt-öt diákot. Az egyesület csütörtökön kiadott közleményében tagadja a vádakat.

„Nyilván az ő üzlete, de ő nincs benne”

Az egyesület közleményt adott ki, amely szerint az egyesület „nem állt és nem áll gazdasági kapcsolatban” az egyetem egyetlen egységével sem. A birosag.hu-n közzétett adat szerint viszont az egyesület célja „a Szegedi Tudományegyetemen működő hallgatói önkormányzatok és ifjúságpolitikai, kulturális és sportélettel foglalkozó egyéb szervezetek hatékony együttműködésének előmozdítása”. A HVG szerint pedig a hangfelvételen éppen a HÖK-től érkező fizetések egy részének visszajuttatásáról van szó.

Az egyesület a HÖK Szentháromság utcai címére van bejegyezve, ezt Mechler a felvételen azzal magyarázza, hogy ők nem a HÖK-től, hanem Török Márktól, a HÖK elnökétől függetlenek „félig-meddig”. „Nyilván az ő üzlete, de ő nincs benne”, a hivatalos dokumentumokban nem szerepel a neve, mondja Mechler a HVG által megszerzett felvételen.

A közleményt „az egyesület elnöksége” írta alá, de az egyesület titkára az a Juhász Gergely, aki a szegedi HÖK felügyelőbizottságának is tagja, az egyesület elnöke pedig Vágó Ádám, aki a pedagógus kar HÖK-elnöke, írta a HVG. A szegedi HÖK-öt jól ismerő hallgató is megerősítette, hogy az egyesület két vezetője a HÖK-ben is tisztséget tölt be.

Ha nem lépsz be, nem tudod a filmklubot csinálni

„Egyesületünk, nem végzett sem csoportos, sem jutalékos toborzást, egységes tagdíj van megállapítva. Ugyanakkor rögzíteni kívánjuk, hogy nem törvénybe ütköző, és bevett gyakorlat nagyobb egyesületek és szakszervezetek működésében, hogy a tagok toborzását végző személyeknek jutalékot fizet egy szervezet, vagy a fizetés százalékában határozzák meg tagdíjukat” – írják. Az egyik diák rákérdezett, hogy mi lesz, ha mégsem akar tag lenni. „Akkor nem tudod a filmklubot tovább csinálni. Hiába, én ezzel nem tudok mit csinálni, ez így lesz” – nyomatékosította Mechler a belépés szükségességét.

Az egyesület Mechler HÖK-elnöksége (2010/2011) idején bírt a legtöbb taggal: ebben a két évben 42, illetve 45 fős taglétszámmal működtek, tavaly 33, idén pedig már csak 16 tagja volt az egyesületnek. Vágó, egyesületi elnök a HVG-nek még azt mondta, hogy „ha jól tudom, öt fő” az egyesület taglétszáma.

A közleményben leírt adatok szerint 2010 óta 1,8 millió forint bevétellel rendelkezett az egyesület.