ELTE BTK: Pályázni kell, nem a sült galambra várni

2013.07.05. 14:28 Módosítva: 2013.07.05. 14:29

Hiába várunk az államra, ha nincs költségvetési forrás, akkor pályázati forrásból kell megteremteni a tudományos munka feltételeit, akkor lesz az egyetemen fénymásolópapír és toner, reagált az ELTE Bölcsészettudományi Karának dékánja Hammer Ferenc kifogásaira.

A bölcsészkar Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének (MMI) oktatója egy Facebook-posztban fakadt ki amiatt, hogy már nyomtatópatronra sincs pénz, nemhogy könyvekre, konferenciákra, kutatásokra.

Dezső Tamás szerint az az attitűd, hogy adjon az állam, adjon az egyetem, vagy adjon a kar, sajnos már idejétmúlttá vált. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán 16 intézet van. Közöttük is jelentős eltérések vannak a pályázati intenzitásban és eredményességben. Bizonyos intézetek és tanszékek a sikeres pályázatokkal jobb kutatási feltételeket tudnak teremteni, más intézetek kevésbé.

Hammer kifogásolta azt is, hogy a médiaszakosoknak ő próbálja meg elintézni, hogy bemehessenek a Közép-Európai Egyetem (CEU) könyvtárába, mert az ELTE nem költ szakkönyvekre. Dezső Tamás közlése szerint az ELTE Bölcsészettudományi Kara évente 50 millió forintért vásárol könyvet. Ez az összeg is szinte 100 százalékban pályázati forrásból származik. Az ELTE bölcsészhallgatói számára két és fél millió könyv érhető el – papír alapon, emellett használhatják az elektronikus adatbázisokat is, hangsőlyozta a déékán. "Azok az intézetek, amelyek pályázatokat nyernek, nyilván több könyvet tudnak venni, azok amelyek nem, nyilván kevesebbet".

Hammer Ferenc azt is szóvá tette, hogy hiába habilitált, nem nevezték ki docensnek az egyetemen. A dékán leszögezte: a költségvetési forráshiány miatt az ELTE Bölcsészettudományi Karán is állnak az előléptetések. Dezső Tamás szerint az azonban félreértés, hogy a habilitáció után bárkit is azonnal elő kell léptetniük. A habilitáció csak előfeltétele az egyetemen a docensi címnek, de megszerzése nem von maga után azonnali, kötelező előléptetési kényszert. Most is 6-7 habilitált adjunktus vár arra, hogy kiírják a docensi pályázatokat.

A dékán közlése szerint félreértés az is, hogy az oktatókat arra kötelezik, csak ELTE-s e-mail címükről levelezzenek, ahogy ezt Hammer Ferenc kifogásolta. A BTK-n két évvel ezelőtt vezették be az egységes munkahelyi e-mail címeket, hogy egyszerűsítsék a kommunikációt és erősítsék az azonosságtudatot. A kar ugyanis nem tudja kezelni az 500 oktató szerteágazó, és gyakran változó privát e-mail címét. "Azt hiszem ez akár a dékán, akár a rektor részéről egy határozott, ámde jóindulatú kérés" - mondta Dezső Tamás.