Nácik előtt szabad náculni a rendőrség szerint

2013.10.05. 09:47

A Népszabadság cikke szerint bizarr, de egyben nagyonis kreatív indoklással utasította el a rendőrség a Tyirityán György elleni feljelentést. A szélsőjobboldali Betyársereg vezetője ellen „nagy nyilvánosság előtt elkövetett közösség elleni izgatás” miatt tett feljelentést a Tett és Védelem Alapítvány.

Tyirityán tavaly október 23-ai Corvin közi beszédében többek között azt mondta, olyan kormányt szeretne, amelyik „ezt a fajtát, ez az embertípust, amelyik a jelképeinket gyalázza, újra marhavagonokba rakná”. A rendőrség szerint azonban csak véleménynyilvánításról volt szó, ezért bűncselekmény hiányában elutasították a beadványt.

A rendőrségi indoklásban meglehetősen érdekes részletek vannak. Szerintük a beszéd jogszerűségét valószínűsíti, hogy a demonstrációról készült videó még mindig fent van a Youtube-on. Ebből arra a következtetésre jutnak, hogy „vagy nem jelezték kellő számban annak bizonyos csoportokra sértő tartalmát, vagy pedig a szerkesztőség nem talált kivetnivalót a videó tartalmában”.

Azon kívül, hogy a videómegosztó oldalt kvázi hatósági jögkörökkel ruházzák fel, az indoklás új megvilágításba helyezi az uszítás tényállását is. Ugyanis: „Egy olyan környezetben, ahol a résztvevők egyöntetűen ugyanazt a nézetet vallják, nem beszélhetünk uszításról, hanem inkább a résztvevők egyetértéséről.”

Azon felül, hogy a rendőrség szerint az egyik emblematikus helyszínen zajló '56-os megemlékezésen biztosra vehető, hogy a közönség egésze szimpatizált a deportálások újraindításának gondolatával, új elem, hogy uszításról csak akkor beszélhetünk, ha nem mindenki ért egyet az uszítóval. Ezen a logikai úton haladva tehát Tyirityán legfeljebb akkor lehetett volna uszító, ha közönsége előtt az interkulturális párbeszéd fontosságáról beszélt volna.