Tizenhat házi őrizetes van szökésben

2013.11.08. 18:06 Módosítva: 2013.11.08. 18:08

Tizenhat házi őrizetes van jelenleg szökésben, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata. 334-en vannak házi őrizetben, közülük 105-en Budapesten.

Az ároktői banda két tagját, id. R. Elemért és R. Henriket tavasszal helyezték házi őrizetbe, mert letelt az előzetes letartóztatás törvényben megszabott négyéves felső határa. A két férfi október 4-én szökött meg Ároktőről, majd október 9-én fogták el őket a svájci Oftringenben egy bérlakásban. A bíróság október 23-án helyezte ismét előzetes letartóztatásba őket. A per előző tárgyalásán a bíró közölte, hogy az ügy előzetes letartóztatásban lévő hatodrendű vádlottja november 22-én házi őrizetbe kerül. A per november 18-án folytatódik.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pénteken arról beszélt, a Fidesz várhatóan kezdeményezni fogja, hogy az Országgyűlés már hétfőn fogadja el azt a jogszabályt, amely megakadályozná, hogy az ároktői banda újabb tagja – aki előzetes letartóztatásban van – kerüljön házi őrizetbe. November 21-én már hatályban lehet az a rendelkezés, amely szerint nem szűnik meg az előzetes letartóztatás, ha a vádlottal szemben 15 évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt indul eljárás.