Vége a nők ingyenbulijának

2013.11.21. 23:56 Módosítva: 2013.11.22. 07:48
Tavasszal eljárást indított a Doboz nevű szórakozóhely ellen a HaHa egyik aktivistája, mert a nők ingyen mehettek be, a férfiaknak pedig 1000 forintot kellett fizetniük. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság most igazat adott neki. Ha a Doboz nem megy bíróságra, 30 napon belül meg kell szüntetniük a kedvezményt. Nem az zavarta, hogy fizetnie kell a belépésért, hanem az, ahogyan a budapesti klubok a nőkről gondolkodnak. A Doboz azzal védekezett, hogy ha a nők is sorban állnának, fellöknék őket a férfiak.

Megszületett az Egyenlő Bánásmód Hatóság határozata a Doboz és Teczár Szilárd ügyében. Teczár azért indított eljárást a Doboz ellen, mert szerinte diszkriminatív, hogy a nők ingyen mehetnek be, a férfiaknak pedig fizetniük kell. Ő nyert, a Doboznak 30 napja van vagy bírósághoz fordulni, vagy olyan rendszert kialakítani, amiben ugyanannyit fizetnek a férfiak és a nők.

Kicsit abszurd az ügy, mert a jogi érvelés elsősorban arról szól, hogy diszkriminálják a férfiakat. Teczár viszont azt mondja,

sokkal jobban zavarta, hogy a szórakozóhelyek azt üzenik a nőknek, hogy passzív nyeremények, akiket a cselekvő és fizetőképes férfiaknak meg kell szerezniük.

Merthogy valójában nyilván az történik, hogy a férfiak fizetik ki a nők jegyét is. Ráadásul ha az emberek megszokják, hogy a férfiak dolga a nőkről gondoskodni, akkor az valószínűleg például a politikában sem tesz jót a női jelenlétnek.

Teczár kifejezetten örül, hogy nem kapott a Doboz pénzbüntetést. Sőt, ezt pont ő kérte, mert nem konkrétan ezzel a hellyel volt baja, hanem azzal a gyakorlattal, ami egész Budapesten elterjedt. Viszont a hatóság elé csak konkrét ügyet lehetett vinni.

Ha a Doboz nem megy bíróságra, akkor ezentúl valószínűleg egész Magyarországon ugyanannyit kell majd fizetni a nőknek és a férfiaknak a szórakozóhelyeken, mert mostantól bárki a hatóság elé viheti őket, és akkor már ott lesz precedensnek a mostani döntés. És persze akkor már bírságot is kaphatnak, mert innentől mindenkinek nyilvánvaló lesz, hogy ilyesmit nem szabad – mondta Tóth Balázs, a Magyar Helsinki Bizottság programvezetője.

A Doboznál az Indextől hallottak először a határozatról. Végül csak azt a júliusban kiadott nyilatkozatot küldték el nekünk, amit nyáron még az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz is eljuttattak, de nem árulták el, hogy bírósághoz fordulnak-e. Korábban azt mondták, eszükbe sem jutott, hogy a nők ingyenes belépője diszkrimináció.

Jogi szempontból

Az Index látta a határozatot, amiben hivatalosan csak a férfiak diszkriminációjáról szóló érvvel foglalkozott a hatóság. Semmilyen ténykérdést nem vitatott senki, úgyhogy csak azt kellett eldönteni, lehet-e valakitől több pénzt kérni egy nyilvános helyre való belépéskor csak a neme miatt.

A törvényi háttér szerint

  • a nem egy védett tulajdonság, ami azt jelenti, hogy ez alapján tilos diszkriminálni,
  • illetve csak akkor lehet, ha valamilyen nagyon alapos ok ezt mégis indokolja.

A Doboz képviselői azzal védekeztek, hogy az ő esetükben ez a nagyon alapos ok az volt, hogy 

Amíg ugyanannyit kértek a férfiaktól és a nőktől, a sorban álló férfiak folyamatosan félrelökték a nőket. A biztonságiak viszont az utcán nem tudtak közbeavatkozni, úgyhogy az egyetlen megoldás az volt, hogy a nőket kiszedték a sorból.

A hatóság erre azt válaszolta, hogy az egész nagyon életszerűtlenül hangzik, például mert ilyenkor valószínűleg a gyengébb testalkatú férfiak járnak a legrosszabbul. Egyébként pedig a Doboz bevezethet egy külön sort a nőknek. Vagy beállíthatnak több pénztárt. 

Az volt a Doboz másik érve, hogy amit csinálnak, az pozitív diszkrimináció. A hatóság szerint viszont a pozitív diszkrimináció egyáltalán nem erről szól, azt nevezik így, amikor egy marginalizált csoportot próbálunk kicsit egyenlőbb helyzetbe hozni. Bár a nők tényleg kevesebbet keresnek, mint a férfiak, a diákok között ilyen különbség nincs, mert még nincs munkájuk. És egyébként sem az olcsóbb romkocsma a megoldás erre a társadalmi problémára.

Harmadik érvként előjött, hogy Európában és Amerikában is sok helyen olcsóbb a nők belépője, erre a hatóság azt mondta, hogy nálunk akkor sem kéne diszkriminálni, ha ez így lenne. Ráadásul Európában és Amerikában sem gondolják, hogy ez rendben van, Írországban a helyi EBH már büntetett is ilyenért. Tóth Balázs, a Helsinki Bizottság programvezetője a döntés után szintén azt mondta az Indexnek, hogy az EBH határozata összhangban van az EU-s irányelvekkel.

És ezzel a Doboz vesztett is.

Valójában

persze valószínűleg inkább arról volt szó, hogy a Doboz üzletének jót tett, hogy a sok ott lévő nő miatt bejöttek a férfiak. Tóth Balázs szerint ilyenkor az erkölcsi kérdés az, hogy helyes-e engedni a diszkriminációt csak azért, hogy valakinek gazdasági haszna legyen. A mostani törvények írói és az EU-s jog készítői is úgy gondolták, hogy nem.

Erkölcsileg viszont

a diszkrimináció ebben az egész ügyben tényleg eléggé elhanyagolható mértékű. Az, hogy a férfiak 1000 forinttal drágábban mehettek be, nyilván egyáltalán nem annyira durva, mintha például a romáknak vagy a zsidóknak kellett volna 10 ezer forinttal többet fizetni, vagy ha egyenesen kitiltották volna őket. Ezért is van, hogy végül nem kapott bírságot a Doboz.

Viszont Teczárt nem is a diszkrimináció zavarta. Inkább csak arra használta fel a törvényt, hogy felhívja a figyelmet arra, mennyire ott van a magyar közgondolkodásban, hogy a nőkre sokszor úgy gondolunk, hogy ők a jutalom a férfiak számára.

Azt mondja, nem is szeretné ezzel senkire rákényszeríteni a saját gondolkodását, mert a nők persze ezután is dönthetnek úgy, hogy elfogadják, ha a barátjuk felajánlja, hogy kifizeti a jegyüket.

Ezután viszont legalább nem a Doboz dönt erről, hanem mindenki saját maga.