Autóüvegen át lőtte meg társát a TEK-es

2013.12.03. 01:00 Módosítva: 2013.12.03. 17:26
A Terrorelhárítási Központ egyik felderítőjét érte lövés hétfőn este egy bűnöző elfogása után a Ferenciek terén. Az akció végén az egyik kommandós éppen a tokba tette vissza a fegyverét, amikor az elsült, és eltalálta az autóban ülő TEK-es munkatársat. Egy szakértő szerint ez egyértelmű hiba volt, a célszemély megbilincselése után ugyanis a tárat üríteni kell, a fegyver csövéből is ki kell szedni a golyót. Korábban egy akció közben Hajdu János TEK-főigazgató fegyvere is megsebesített egy rendőrt.

Hétfő este egy Toyota Prius taxi haladt a Szabad sajtó úton az Astoria irányába. Amikor a Ferenciek teréhez ért, hirtelen elévágott a Terrorelhárítási Központ (TEK) autója, és megállásra kényszerítette. A Prius mögött a TEK két másik autója fékezett.

A TEK-esek kiugrottak a kocsikból, és a taxiból kirángattak egy embert. Szemtanúk szerint többször megütötték, a férfi el is ájult. Több TEK-es közben fegyverrel a kezében biztosította a helyszínt. Hajdu János TEK-főigazgató a Velvetnek adott interjúban azt mondta: egy olyan férfit kellett elfogniuk, aki több embert akart magával vinni a halálba. Nem lehetett késlekedni, cselekedniük kellett.

Belőtt az ablakon

A taxiból kirángatott ember nehezen tudott volna menekülni a Ferenciek tere felé, a felújítás alatt álló teret ugyanis most fémkerítések zárják el a Szabad sajtó út felől. A férfit megbilincselték, odavitték az egyik TEK-es autóhoz, és beültették. Az akció ezzel véget is ért.

Lövés egészen idáig nem dördült el, a gyanúsítottnak ideje sem lett volna használni a fegyverét. Ezután azonban mégis elsült egy pisztoly. A TEK egyik munkatársa végig az autóban ült az akció közben – őt érte egy lövés a hasán és a karján.

A helyszínen készült képen látható, hogy a TEK egyik autóján a jobb hátsó ajtó üvegét lőtték át. A TEK szűkszavú közleményében ez áll:

Vétlen lövés érte a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársát egyik kollégájának fegyveréből hétfő este Budapesten, egy sikeres elfogási akciót követően.

A meglőtt TEK-es sérülései nem életveszélyesek. A kórházban megoperálták, állapota stabil. Később a TEK lapunkkal azt közölte: munkatársuk alkari és hasi sérüléseket szenvedett, de "teljes felépülésre számíthat". Mint írták, a TEK műveleti egységei "zárták a műveleti területet, ahová civil nem mehetett be rajtuk kívül".

"A sikerrel zárult elfogást követően a bevetési egységek továbbra is zárták a helyszínt, amikor a TEK szolgálati gépjárműje mellett álló egyik munkatárs – a fegyver elrakása közben – hibát követett el és leadott egy vétlen lövést. A lövedék az autó ablakán hatolt be és a hátsó ülésen ülő technikus hasi területét érte, elkerülve létfontosságú szerveit. A TEK helyszínen tartózkodó egészségügyi ellátója azonnal megkezdte a sérült ellátását. A kollégát az időközben helyszínre riasztott mentőszolgálat részére stabil állapotban sikerült átadni" - írták.

Üríteni kell a tárat

Belső forrásaink szerint nem kommandósként, hanem felderítőként dolgozik a TEK-nél az a férfi, akire kommandós kollégája rálőtt. TEK-es forrásból úgy tudjuk, a fegyver akkor sült el, amikor a kommandós (Hajdu János megfogalmazása szerint a "harcos") a klasszikus lőállásból leengedte fegyverét és azt a pisztolytokba akarta visszatenni. Forrásaink szerint ez mindenképpen szabálytalan, ugyanis az elfogás után, amikor az elfogott személyt már megbilincselték, a tárat üríteni kell, a fegyver csövéből is ki kell szedni a golyót. Csak ezután lehet visszatenni a tokba.

Tömegben kerülni kell a fegyverhasználatot

A rendőrségi törvény szerint a rendőr a lőfegyvert saját elhatározásból vagy utasításra használhatja. Lőfegyverhasználatnak csak a szándékosan, személyre leadott lövés minősül. A törvény szerint más egyéb esetek mellett fegyvert akkor használhat a rendőr, ha élet elleni közvetlen fenyegetést vagy támadást kell elhárítania, vagy ha szándékos emberölést elkövető embert kell elfogni. A törvény szerint lőfegyverhasználatnak tömegben, csoportosulásban lévő személlyel szemben nincs helye, kivéve, ha a fent már említett feltételek fennállnak.

Úgy tudjuk, a rajtaütés során a hatvan év körüli taxis is eléggé megijedt. Egyik kollégája az Indexnek arról beszélt: érthetetlen, hogy a TEK miért a forgalmas téren, menet közben hajtotta végre az akciót. „Amilyen bénák, akár a kollégánkat is lelőhették volna″ – panaszkodott.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség foglalkozás
körében elkövetett, gondatlan veszélyeztetés miatt folytat nyomozást az ügyben, értesült a Havaria Press. Az ügyészségi nyomozók már a helyszínelésbe is bekapcsolódtak,
vizsgálják, mi vezethetett a balesethez. Belső vizsgálatot folytat a sérülést okozó vétlen lövéssel kapcsolatban a TEK is. 

Egy volt akciócsoportos rendőr az Indexnek arról beszélt, az ilyen típusú akcióknál nem jellemző, hogy a kommandósok megverik azt, akit elfognak. Egy jól kivitelezett elfogásnál ugyanis pillanatok alatt gúzsba tudják kötni a célszemélyt, mozdulatlanul esélye sincs visszatámadni. „Csak akkor vertünk meg valakit, ha nekünk támadt. Akkor nagyon” – emlékezett vissza az egykori akciócsoportos. Azt azonban elmondta, hogy a mostani TEK-esek között nagyon sok a huszonéves fiatal, így azt sem tartja elképzelhetetlennek, ha esetleg ők agresszívabbak.

Hajdu János fegyvere is elsült

Az, hogy az egyik kommandós fegyvere sebesít meg egy másik rendőrt, nem példa nélküli. Sőt, éppen Hajdu Jánossal, a TEK vezetőjével történt meg hasonló, amikor még évekkel ezelőtt rendőrként szolgált. Információnk szerint Hajdu és társai akkor egy nemzetközi körözés alatt álló, de korábban egy kommandós elitegységnél szolgáló német bűnözőt akartak elfogni egy sóskúti víkendházban.

Amikor a házba behatoltak, a német férfi éppen zuhanyzott. A kommandósok akkor ugrottak rá, amikor a fürdőből kijött. Egy, az esetet közelről ismerő forrásunk szerint Hajduék képtelenek voltak legyűrni a bűnözőt, mert a tusfürdő miatt az egész teste csúszott, a birkózás közben viszont a német férfi hozzáfért Hajdu fegyveréhez, ami elsült, és lábon találta az egyik kommandóst.

Az biztos, hogy a TEK-es fiaskó nem tesz jót a terrorelhárítók megítélésének. A rendőrségen belül a TEK-nél dolgozókat amúgy sem különösen szeretik, elsősorban amiatt, hogy amíg a rendőröknek szerények a technikai eszközeik, addig a terrorelhárítók jó fizetéssel, ideális körülmények között dolgozhatnak. De az irigység legfőbb oka, hogy az elfogásokat a TEK „kisajátította”, és még az egyszerű marihuánatermesztőkre és öngyilkosjelöltekre is ők csapnak le, a rosszmájúak szerint azért, hogy később statisztikákkal igazolni tudják, szükség van rájuk.

Ugyanakkor egyre többet hallani arról, hogy Hajdu János már közel sincs olyan szoros kapcsolatban Orbán Viktorral, mint korábban, amikor még bármikor felhívhatta telefonon. Kérdés, hogy a Ferenciek terén balul elsült akció ezt a viszonyt befolyásolja-e.

Fiaskók és sikerek

A Terrorelhárítási Központ akciói gyakran keltenek feltűnést. Az ellenzék szerint a több mint tízmilliárdos költségvetésű szervezet látszatfellépésekkel akarja igazolni létét, de eközben számos ballépést elkövettek már. Előfordult, hogy filmes kellékként használt fegyverekre csaptak le, halott fasisztának írtak levelet, az emberkereskedők helyett az ártatlan szomszédra törték rá az ajtót, vagy megszállták a BME vegyészmérnöki karának egyik épületét egy Luke Skywalkernek öltözött diák miatt, aki fürdőköpenyben és játékpisztollyal ment be egy órára. Tavaly nyáron a 2-es metró Batthyány téri megállójában tartottak látványos lövöldözéssel és robbantgatásokkal tarkított gyakorlatot, máskor pedig repülőgépet vontattak végig Budapesten.

A TEK közreműködött a Szíriában eltűnt három volt rendőr kiszabadításában, de a sikert bejelentő sajtótájékoztatón is visszatetszést keltett, amikor Hajdu János azt súgta az egyik kiszabadított férfi fülébe, hogy kevesebbet mondjon, mert akkor nem tudnak belekötni.

Hajdu János a csaknem ezer embert foglalkoztató TEK munkájáról korábban azt mondta: ma már nem ritka a napi két-három művelet sem, és eddig hibátlanul teljesítettek. Hajdu szerint a TEK az egyik leggyorsabb alakulat a világon, a terrorelhárítók riasztása és indulása között éjjel-nappal mindössze néhány perc telik el, amivel kiemelt biztonságot tudnak nyújtani.

Az Indexnek a Hajdut jól ismerő rendőrségi források egyaránt arról beszéltek, hogy bár a TEK valóban követett el már bakikat, Hajdu jó katona, de a körülötte lévő szűk mag is képzett. Forrásaink inkább csak azokra a fiatal TEK-esekre panaszkodtak, akiket könnyűszerrel ütnek ki még a tűzoltók is.