Így búcsúznak Gyarmati Fannitól a politikusok

2014.02.15. 15:20 Módosítva: 2014.02.15. 15:31

Magyar pártok, politikusok is megemlékeznek Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni haláláról – már aki.

Kiállt a József Attila szoborért

Gyarmati Fanninak ritkán voltak közéleti állásfoglalásai. Az utolsó ilyen 2012-ben volt, amikor nyílt levélben tiltakozott a Parlament mellett álló József Attila szobor elmozdítása ellen.

A levél egyik aláírója, Hiller István volt oktatási miniszter akkor azt mondta, a nyílt levél Gyarmati Fanni ötlete, és a szövegezésben is segített.

Mesterházy, Bajnai, Gyurcsány emlékezik

Radnóti özvegyének haláláról a Népszava online fél tizenegy körül adott hírt. Ezt követően több politikus is rá emlékezett saját oldalán, a Facebookon vagy sajtóközleményben. Összeszedtük, melyik pártvezető mit írt.

Mesterházy Attila saját oldalán írt Gyarmati Fanniról, és a Hetedik eclogát idézte:

Képzeletben, a fájdalmunk jeléül sárga rózsákat küldünk neki, amely kedvenc virága volt. Mert neki köszönhetjük a magyar irodalom szép "szerelmes verseit", azokat, amelyek a háború borzalmai közepette a munkaszolgálat emberfeletti szenvedését váltották meg, amelyek Radnóti Miklós fájdalmait tették elviselhetőbbé az elviselhetetlenségben.

Gyurcsány Ferenc Facebookján emlékezett:

Elhunyt Radnóti Miklós felesége. Hetven évvel férje elvesztése után ment utána - a holokauszt évfordulóján. Fifi néni a soha fel nem dolgozható tragédia után őrzött szerelem szimbóluma volt. Ha van odafent, remélem, már újra megölelték egymást élete párjával, a halhatatlan költővel.

Az Együtt-PM sajtóközleményt adott ki:

Elment a magyar irodalom leghűségesebb hitvese, Gyarmati Fanni – Radnóti Miklós özvegye. A választott társ iránti hűség szimbólumává vált ő Radnóti verseiben és az maradt Radnóti halála után is, amikor a költő hagyatékának őrzője, gondozója volt egy hosszú életen át. Akárcsak férje, Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni is a humanizmust, az emberséget képviselte az embertelenséggel szemben. Szerették őt tanítványai és tisztelték mindazok, akik csak versbéli alakmását ismerhették. Az Együtt-PM őszinte tisztelettel hajt fejet az emléke előtt.

Bajnai Gordon Facebook-oldalán ebből osztott meg egy részt, illetve egy képet.

Orbán évértékelőt ír, Vona kampánynyitót reklámoz

Orbán Viktor is egy képet osztott meg fél kettőkor, de ő nem Radnótiról és feleségéről, hanem saját magáról, ahogy íróasztalánál holnapi évértékelő beszédét írja.

Vona Gábor eközben mai kampánynyitó rendezvényüket reklámozza.