Nem kaptak „valós segítséget” a szigetszentmiklósi gyerekek

2014.02.19. 12:41

„Nem kaptak valós segítséget a veszélyeztetettségük megszüntetéséhez, a szakemberek nem ismerték fel időben, hogy ki kell emelni a családból a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazás áldozatait” – írta vizsgálati jelentésében az alapvető jogok biztosa. Székely László szerint a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai között a jelzéseken kívül nem volt érdemi együttműködés.

Az ombudsman a hírekből értesült arról, hogy a szigetszentmiklósi családban a gyermekeket a szüleik hosszú éveken át bántalmazták. A szülők ellen büntetőeljárás indult, a gyermekek 2012 januárjától nevelőszülőknél élnek. A biztos hivatalból vizsgálta az illetékes hatóságok és szervek tevékenységét.

Milyen hibákat azonosított az ombudsman?

  • A gyerekek szexuális bántalmazására utaló jeleket a velük naponta találkozó pedagógusok, az orvos a védőnő és a gyermekjóléti szolgálat munkatársai soha nem észleltek.
  • A szakemberek ettől függetlenül sem ismerték fel időben, hogy ki kell emelni őket a családból.
  • A gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai között a jelzéseken kívül nem volt érdemi együttműködés.
  • Elhúzódott az úgynevezett kiemelési eljárás, vagyis az az eljárás, amellyel kimenekítették a gyerekeket a családjukból. Az ombudsman szerint ebben közrejátszhattak a gyermekvédelmi szakszolgálat anyagi nehézségei is.

Az Index pert indít a gyerekkínzási ügyben. Szeretnénk megtudni, hol csúszott hiba a gyermekvédelmi rendszer működésébe Szigetszentmiklóson, és mennyire voltak alaposak azok az utólagos vizsgálatok, amelyek fegyelmei felelősségrevonás nélkül zárták volna le az ügyet. Közérdekű adatigénylésünket elutasították, ezért bírósághoz fordulunk.