Kitiltottak két jobbikost Romániából

2014.03.17. 19:36
A román belügyminisztérium bejelentette, kik azok a magyar állampolgárok, akiket egy évre kitiltanának Romániából. Köztük van két jobbikos országgyűlési képviselő is, az egyikük, Szávay István felháborítónak nevezte a román döntést.

Négy magyar állampolgár, köztük a Jobbik két országgyűlési képviselője, Szávay István és Zagyva György Gyula egy évig nem léphet be Romániába, jelentette be hétfőn Monica Dajbog, a román belügyminisztérium szóvivője, írja az MTI. Egy évre tiltották ki Romániából a másik két magyart is,  Tyirityán Zsoltot, a Betyársereg tagját és Mikola Bélát, az Új Magyar Gárda tagját.

A négy magyart azzal gyanúsítják, hogy olyan szélsőségesen nacionalista tevékenységet folytató szervezetek tagjai, amelyek Románia nemzetbiztonságát és közrendjét veszélyeztetik.

A román belügyminisztérium szóvivője szerint a román hatóságok eltökélt szándéka érvényt szerezni a törvénynek minden olyan esetben, amikor külföldi állampolgárok tevékenységükkel, vagy nyilatkozataikkal megsértik Románia törvényeit és alkotmányát, vagy másokat bujtogatnak erre. Hozzátette: más ilyen embereket is figyelemmel kísérnek.
   
A szóvivő azt mondta, hogy az intézkedést az uniós állampolgárok mozgásszabadságára vonatkozó 102/2005-ös sürgősségi kormányrendelet és az 51/1991-es román nemzetbiztonsági törvény alapján hozták, a 38/2004-es európai uniós direktíva és a schengeni határokra vonatkozó 562/2206-os szabályzattal összhangban.

Traian Basescu román államfő múlt kedden kérte a Jobbik vezetőinek és tagjainak kitiltását Romániából, az előző napi marosvásárhelyi autonómiatüntetésre hivatkozva. A román belügyminisztérium már pénteken bejelentette, hogy több magyar állampolgárt kitilottak, de neveket akkor még nem közöltek.

A magyar külügyminisztériumtól múlt héten azt mondták, egyelőre tájékozódnak a helyzetről, kapcsolatban vannak a bukaresti magyar nagykövetséggel. Bukarest akkor még nem nevezte meg sem a személyeket, akiket nem akarnak az országba beengedni, sem az indokot, ami alapján nem akarják beengedni őket. A magyar külügy azt ígérte, ha megkapják a tájékoztatást a román hatóságoktól, megvizsgálják, hogy a román lépés megfelel-e az uniós és a romániai jogszabályoknak.

Keressük a Külügyminisztériumot az ügyben, ha reagálnak, frissítjük a cikkünket.

Szávay István hétfő este az MTI-nek azt mondta: felháborítónak tartja a döntést, és homályosnak az indoklást. Szerinte a Jobbik nem tett és nem mondott olyat, ami alapján ezt a döntést meg kellett volna hozni, inkább a román belpolitikát látja a háttérbe. Ezt Victor Ponta kormányfő nyilatkozatára alapozza, miszerint Basescu akarja lefölözni az ügy politikai hasznát. Szávay szerint ez a kulcskérdés, a Jobbik ennek áldozata.

A lépés szerinte nemcsak a Jobbik ellen irányul, hanem az erdélyi magyarságot is meg akarják félemlíteni, ezt viszont a Jobbik nem hagyja. Erdélyben is be fogják mutatni programjukat, amely semmi románellenes vagy a hatályos román törvényeket sértő dolgot nem tartalmaz, mondta.
A jövő hétre is lenne meghirdetett rendezvénye Erdélyben, meg is tartják, legfeljebb más megy majd helyette, tette hozzá Szávay.

Victor Ponta egy hétfő esti televíziós interjúban egyébként azt mondta: egyeztetett Basescuval a magyar állampolgárok kitiltásáról. Ponta arról beszélt, hogy túlzás lett volna sok magyar állampolgár beutazását megtiltani, óvakodtak attól, hogy aránytalan intézkedést hozzanak, mert a feszültség növelése csak "a magyarországi szélsőséges politikusoknak" és a nagyobb nézettséget remélő tévéseknek használ. Másrészt Ponta szerint azt sem tehették meg, hogy ne alkalmazzák a törvényt.