Így is, úgy is meglehet a Fidesz kétharmada

2014.04.09. 12:56 Módosítva: 2014.04.09. 14:35
Hiába van elméleti esély 8 egyéni választókerületben is arra, hogy a még össze nem számolt szavazatok az egyelőre vezető fideszes jelölt vesztét okozzák, reális esélye csak a 15. választókerület baloldali jelöltjének, Kunhalmi Ágnesnek van a fordításra. Ám ha Kunhalmi nyer, akkor sem teljesen kizárt, hogy összejön a kétharmad: a kompenzáció miatt a Fidesz egy helyet elvehet az országos listán a kormányváltóktól. De ezek még csak becslések.

Ez a lényeg

  • Az átjelentkezettek és a külképviseleteken szavazók voksait még nem számolták össze, illetve a külhoni szavazatoknak is csak egy részét összesítették eddig. Sok helyen ezeken a maradék szavazatokon múlhat, hogy ki a nyertes.
  • A legnagyobb esély az eredmény megfordulására a 15-ös számú budapesti választókerületben van
  • Itt jelenleg 22 szavazat a különbség, a fideszes jelölt javára
  • Ha így marad ez az eredmény, biztosan 2/3-a lesz a Fidesznek
  • Ha fordít és nyer itt az MSZP, akkor is maradhat a Fidesz 2/3-a, mert hiába vesztik el ezt a kerületet, kompenzációként kaphatnak plusz egy pluszmandátumot a listáról
  • A cikkben végigszámoltuk a lehetséges forgatókönyveket

Számításaink szerint összesen 15 olyan egyéni választókerület van, ahol az egyelőre meg nem számolt, hiányzó szavazatok elméletben még megfordíthatják az eredményt. Az esetek egy részében szigorúan elméleti lehetőségről beszélünk, mert a tényleges fordításra nagyon kicsi az esély.

A billegő körzetek sorsa azért fontos, mert jelenleg 133 képviselője van a Fidesznek, ami pont kétharmadot ér az új, 199 fős parlamentben. A baloldalnak most összesen 38 képviselője van. Igazán bonyolulttá az teszi az esélyek kiszámítását, hogy ha egy billegő körzet a mostani helyzethez képest átbillen, akkor a vesztes jelölt szavazatai hozzáadódnak a pártja országos listájához, és így a párt újabb mandátumhoz juthat.

Milyen szavazatok hiányoznak?

Az egyelőre meg nem számolt szavazatok háromféle forrásból jönnek. Egyrészt köztük vannak az átjelentkezettek által leadott, másrészt a külképviseleteken (jellemzően külföldön dolgozó, tanuló, vakációzó magyarok által) leadott szavazatok. Ezekből nem tudni, pontosan hány van. A választási iroda a lehetséges maximum számukat tudja megadni, vagyis hogy hányan jelentkeztek át, illetve hányan szerepelnek a külképviseleti névjegyzékben. A még meg nem számolt szavazatok harmadik típusát a választókerület helyi lakosai által leadott szavazatok egy része alkotják: ezeket azért különítettek el, hogy a beazonosíthatóság megnehezítése érdekében közéjük lehessen keverni a külképviseleten illetve átjelentkezettként szavazókét. Azt pontosan meg tudta mondani a választási iroda, hogy hány választópolgár szavazata lett így elkülönítve. Ezt a három számot összeadva jön ki választókerületenként a még meg nem számolt szavazatok lehetséges maximuma, Kunhalmi Ágnes választókerületében például 1594. A legtöbb választókerületben a hiányzó szavazatok között az átjelentkezettek szavazatai vannak többségben, és a külképviseleti szavazatokból van a legkevesebb. Kunhalmi esetében például ez utóbbiból legfeljebb 390 lehet.

A 15 billegő kerületből 8 helyen most a fideszes jelölt vezet, de elméletileg elképzelhető, hogy a baloldali vagy a jobbikos második helyezett még meg tudja előzni.

Ezeket a választókerületeket mutatjuk a fordítás valószínűsége szerint csökkenő sorrendben:

Választókerület Jelöltek Hány szavazat a különbség? Maximum hány hiányzó szavazat lehet? A még meg nem számolt szavazatok körében hány százalékponttal kell többet szereznie a riválisánál a mostani másodiknak?
  BUDAPEST 15.   Kucsák László és Kunhalmi Ágnes (Kormányváltók)   22  1594   1,44
  BUDAPEST 12.   László Tamás és Móricz Eszter (Kormányváltók)   253   1518  16,73
   BUDAPEST 06.   Dr. Vas Imre és Pál Tibor Gyula (Kormányváltók)   448   2138  21
  HEVES 02.   Horváth László Dezső és Vona Gábor (Jobbik)   658   1903 34,63
  SZABOLCS–SZATMÁR–BEREG 01.   Petneházy Szabolcs Attila és Jeszenszki András (Kormányváltók)   1597  2490   64,18
  BORSOD–ABAÚJ–ZEMPLÉN 01.   Csöbör Katalin és Badány Lajos (Jobbik)   1479  1874   78,98
  BARANYA 01.   Csizi Péter és Dr. Tóth Bertalan (Kormányváltók)   1988   2429   81,89
  BUDAPEST 13.   Szatmáry Kristóf és Karácsony Gergely (Kormányváltók)   1677   1758  95,45

A maradék 7 választókerületben most a Kormányváltás jelölje áll nyerésre, de nem lehet kizárni, hogy a második helyen álló fideszes be tudja fogni. Sőt, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 02-es, miskolci központú választókerületében még a harmadik helyen álló jobbikosnak is van erre némi esélye.

Ezeket a kerületeket mutatjuk a fordítás valószínűsége szerint csökkenő sorrendben.

Választókerület Jelöltek Hány szavazat a különbség? Maximum hány hiányzó szavazat lehet? A még meg nem számolt szavazatok körében hány százalékponttal kell többet szereznie a riválisánál a mostani másodiknak? Esélyes harmadik?
  BUDAPEST 05  Dr. Oláh Lajos és Rónaszékiné Keresztes Monika   442   2937  15,08   
  BORSOD–ABAÚJ–ZEMPLÉN  02.   Dr. Varga László és Sebestyén László és Pakusza Zoltán (Jobbik)   360  1895   18,99   A harmadik helyen álló jobbikos is csak 470 szavazattal van lemaradva a baloldali Varga mögött. Neki 24,85 százalékkal kellene jobbnak lennie Vargánál a győzelemhez.
  BUDAPEST 17.   Dr. Szabó Szabolcs és Németh Szilárd   484  1715   28,28   
  BUDAPEST 09.   Burány Sándor és dr. György István   759  1911   39,77   
  BUDAPEST 16.   Hiller István és Földesi Gyula   1063  1621  65,64   
  BUDAPEST 10.   Kiss László és Keszegné Menczer Erzsébet   1225   1784   68,72   
  BUDAPEST 08.   Tóth Csaba és Papcsák Ferenc   1975  2329   84,84   

Kunhalmiék esetében egyáltalán nem tűnik elképzelhetetlennek, hogy 1,44 százalékponttal több szavazat legyen az övé a hiányzók közül, mint Kucsáké. Tehát ha Kucsák 200 szavazatot kap, Kunhalminak  223-at kell szereznie.

A budapesti 12., a budapesti 6., a budapesti 5. és a borsodi 2. választókerületben nagyságrendileg egyformán nehéz, de nem teljesen lehetetlennek tűnő helyzetben vannak a fordításban reménykedő, vesztes helyen állók. A négy ember közül kettő fideszes.

A táblázatok ennél lejjebbi soraiban lévőknek, például Papcsák Ferencnek vagy Karácsony Gergelynek gyakorlatilag csoda kellene a győzelemhez.

Ha a leginkább billegőnek mondható öt választókerület mindegyike átbillenne, akkor a Fidesz három mandátumot veszítene, kettőt pedig nyerne.

Akkor most lesz kétharmad, vagy nem lesz?

Az egyik bizonytalansági tényező, hogy a külképviseleteken voksolók, illetve a belföldön átjelentkezettek érdemben más pártpreferenciával rendelkeznek-e, mint az állandó lakosok, azaz szavazhattak-e jelentősen máshogy az albérletesek, az éppen nagymamát látogatók vagy a vidéken nyaralók azokhoz képest, akik a választás idején otthon, az állandó lakcímükön tartózkodtak.

László Róbert, a Political Capital választási szakértője szerint az csak feltételezés, hogy a külföldre szakadt magyarok inkább ellenzéki szavazók. Erről egyrészt nincs konkrét adat (nem is lesz soha, mivel az ő szavazataikat összekeverik egy urnányi hazai szavazattal és az átjelentkezők szavazataival), másrészt a több százezer külhonba szakadt magyarnak – érthető okokból – csak egy töredéke, 24059 fő vette a fáradságot, hogy éljen a választójogával.  

„Nem tudjuk, hogy a még meg nem számolt szavazatok mennyire tartanak majd egy irányba. A budapesti 15-ösben bármi megtörténhet, de ahol már több száz szavazattal vezet egy jelölt, ott nehezebben elképzelhető, hogy ez a vokstömeg megfordítsa az erőviszonyokat” – fejtette ki László.

Kunhalmi győzelmének esélyét a választókerület statisztikai modellezésével is ki lehet számolni. Mivel a körzeten belül is vannak inkább fideszes és inkább baloldali szavazókörök, a modell kiszámításánál az is figyelembe vettük, hogy eddig hogy alakultak a szavazatok azokban a szavazókörökben, amelyek az egy, még össze nem számolt szavazókör szomszédságában vannak.

Kunhalmi esélyeit tehát egyrészt az egész választókerület, másrészt a még hátralévő egy szavazókör melletti szavazókörök eredményei alapján becsültük meg. Így számolva arra jutottunk, hogy Kunhalminak 85 százalék esélye van behozni a 23 szavazatos lemaradását és nyerni. Gyengíti viszont a modell erejét, hogy a meg nem számolt szavazatok között vannak külképviseleten leadott szavazatok és az átjelentkezők voksai is.

Hány levélszavazat van még?

Az NVI adatai szerint összesen 159 316 levélszavazat érkezett, amiből a választási iroda eddig 142 448-at dolgozott fel. A levélszavatoknak durván a 80 százaléka volt érvényes az eddigi tapasztalatok alapján, azaz összesen 127 ezer érvényes levélszavazatra lehet számítani. Ezekből körülbelül 63 ezret már hozzászámítottak a pártok listás szavazataihoz.

A lista bekavar

További bonyodalmakat okoz, hogy mandátumot az országos listáról is lehet szerezni, amelyhez a napokban még öt helyről adódnak majd hozzá a szavazatok: 

  • az eddig fel nem dolgozott külhoni (magyar lakcímmel nem rendelkező) választók levélszavazataiból
  • a külképviseleteken szavazók voksaiból
  • az átjelentkezettek szavazataiból
  • a kijelölt szavazókörökben félretett, fel nem bontott urnában lévő helyi szavazatokból
  • illetve a szoros küzdelmekben végül vesztes jelöltekre leadott szavaztok hozzáadódnak az adott párt országos listájához, kompenzációként.

Az eddigi eredmények szerint a levélszavazatok 95 százalékban a Fidesz-KDNP-t támogatták, azaz a 64 480, még meg nem számolt szavazatból még 61 256 erősítheti a Fidesz-listát. Ehhez hozzájön még a 28 161 külképviseleten szavazó voksa. Ha hiszünk a feltételezéseknek, és úgy számolunk, hogy köztük kevesebb a kormánypárti, és 30 százalékos arányt jósolunk a Fidesznek, az 8448 extra szavazatot jelenthet a kormánypártnak.

A 120 304 átjelentkezett között feltehetőn nagyjából ugyanúgy oszlanak majd meg a szavazatok, mint az összes választó között, tehát a Fidesz-KDNP 44 százalékot fog kapni, ami 52 933 pluszszavazót jelent. Ez az összesen körülbelül 122 637 szavazat viszont még nem elég ahhoz, hogy a Fidesz egy pluszmandátumot kapjon a listáról, a baloldal pedig egyet veszítsen. 

Ha viszont Kunhalmi nyer a XVIII. kerületben, akkor a vesztes fideszes jelölt körülbelül 20 500 szavazata is hozzáadódik az országos listához. Persze a kormányváltók listája is kap a levélszavazatokból, az átjelentkezettektől és a külképviseleten leadott szavazatokból. A kérdés az, hogy ezek a becslésen alapuló szavazatszámok elegendőek lesznek-e a kormányváltók 28. listás helyének megtartásához vagy a d'Hondt-mátrix szerint fordul az eredmény:  a Fidesz kap még egy országos listás mandátumot, a kormányváltók pedig elveszítenek egyet. Ha így lesz, mindegy, hogy Kunhalmi nyer vagy veszít, a kétharmad mindenképpen meglesz.

Ha Kunhalmi Ágnes egyéniben nyerne, nem történne változás a kormányváltók parlamenti képviselőinek összetételében (Kunhalmi helyére az országos listán következő Szabóné Müller Tímea kerülhetne, de mivel eggyel csökkenhet a mandátumok száma, nem kapja meg ezt a helyet). Ha a Fidesz-KDNP az országos listán szerez még egy helyet, akkor Király Nóra  lehet képviselő, aki jelenleg önkormányzati képviselő Újbudán.