nonono

Átverték a gyermek Tarlóst: írógépalkatrészt vett űrhajóalkatrész helyett

2014.06.30. 10:10
Elfogadták a városligeti építési szabályzatot: lesz múzeumnegyed a ligetben. A főpolgármesternek is van véleménye a dologról, de titkolózott. Eladta a főváros a Főgáz-részvénycsomagját 42 milliárdért. 2009-ben mondjuk 100 milliárdért lehetett volna, de pont a mostani városvezetés ellenezte az eladást. Még mindig rendezetlen a margitszigeti futók vécéje, megvan viszont az új rendőrfőkapitány. Az a kakaskodás pedig, amit Tarlós István és Tüttő Kata, szocialista képviselő, sokszor mikrofonon kívül művelnek, az jobb helyeken már minimum egy jóízű pletykára adna okot. Zajlik az egész napos Fővárosi Közgyűlés.

Zuglói demonstrációval és sajtótájékoztatóval kezdődött a Fővárosi Közgyűlés mai ülése: a Civil Zuglóért Egyesület azt kifogásolta, hogy a Városligetbe tervezett óriásberuházás miatt nem kérték ki a civilek véleményét, és eleve nagy pusztítással járna annak kivitelezése. Szerintük nincs szükség a múzeumi negyed megvalósítására a Városligetben, és még most sem késő a projekt leállítása. Ezután Városliget feliratú fatörzskeresztmetszetet osztottak ki. Somfai Ágnes, PM-es politikusé rögtön el is tűnt, amit szóvá tett.

„Bárki is volt az, adja vissza, nálam biztosan nincs” − reagált Tarlós István, és hozzátette: „a képviselő asszony súlyos hiányban szenved, lesz itt még ma elég politikai hisztéria és performansz, ne fokozzuk a hangulatot”. Majd egy gyerekkori emlékével nyomatékosította a kérést: gyermekkorában eleve átverte egy barátja, amikor írógépalkatrészt adott el neki űrhajóalkatrésznek, de ráadásul azt el is lopták tőle. Szóval tudja, milyen nehéz ez. Horváth Csaba szóvá tette, hogy lehet viccelődni, de az feltűnő, hogy csak az ellenzéki politikusok padjairól tűnt el.

De miről is lesz szó?

Lesz-e vécéjük a margitszigeti futóknak? Mi lesz az úgynevezett szociális temetéssel, amelyet 2015-től vezetnének be? Ennek lényege, hogy a gyászoló rokon ingyen kap sírhelyet és koporsót vagy urnát, de vállalja, hogy maga oldja meg a sír kiásását. Felújítják-e a 3-as metrót? Elszámoltatják a Vidámparkot, és kiderül, ki mit gondol a BKK következő 16 évre szólógrandiózus terveiről. És többek között szavaznak a Városliget építési szabályzatáról.

3-as metró felújítása

Miután Vitézy Dávid felvázolta az 1,8 milliárd forintos összköltségű (ebből 1,2 milliárd önrész) megvalósíthatósági tervet a 3-as metró felújításáról, parázs vita alakult ki a szocialista Molnár Gyula és Tarlós István között. Molnár azt kérdezte, hogy „ugye nem azt fogjuk hallgatni a választási kampányban, hogy a 3-as metró dolga rendben van, és az uniós pénzek, a Szeged–Hódmezővásárhely-villamos dolga már nincs is." A főpolgármester úgy reagált: „Tisztázzuk: az alaphelyzet! Megint csak az van, hogy épp valamit megpróbálunk megcsinálni, amivel kapcsolatban önök semmit nem tettek annak idején. A jópofaságokat kérem ehhez igazítani!"

Az előterjesztést a közgyűlés elfogadta.

Megvan az új rendőrfőkapitány

A közgyűlés egyhangúlag támogatta Bucsek Gábor rendőr dandártábornok kinevezését budapesti rendőrfőkapitánnyá. Pintér Sándor belügyminiszter június 30-i hatállyal mentette fel beosztásából Budapest rendőrfőkapitányát, Tóth Tamás rendőr dandártábornokot.

A margitszigeti futókör zuhanyzói

A közgyűlés tavaly decemberben hagyta jóvá a futókör teljes körű fejlesztését. Ez a 2013-as árvíz miatt vált sürgőssé, mivel a burkolat a víztől több helyen balesetveszélyessé vált. Szentes Tamás főpolgármester-helyettes előterjesztésében − melyet a sporttal foglalkozó főosztály készített elő − az öltözők és zuhanyzók nem szerepelnek a szűkös költségkeretek miatt, a kamerarendszer viszont igen. Ezt kifogásolják az ellenzéki pártok képviselői. 

Mielőtt azonban erről szavazhattak volna, valamivel fél 11 előtt elkezdődött a közgyűlés zárt ülése, ahol néhány személyi kérdés mellett szavaztak a Főgáz-részvények értékesítéséről is.

Városliget

A zárt ülés után az első napirendi pont a Városliget tervezett beépítése. Somfai Ágnes PM-es képviselő után a CivilZugló Egyesület elnöke szólalt fel a beruházás ellen: a környék egyetlen zöld területét teszik tönkre a beruházással. A kormány májusi határozata alapján 2018-ig kell befejezni a múzeumnegyedet és a hozzá kapcsolódó fejlesztéseket, a projekt kiemelt fejlesztési célnak számít.

A Városliget már így is élmény, ahogy van

A projektnek sokan nem örülnek. A terv ellen korábban petícióval tiltakozott az építész szakma egy része többek között a közparki funkció háttérbe szorulása miatt. Civilek legutóbb június közepén tiltakoztak piknikkel a Városligetben. 

Horváth Csaba, MSZP-s képviselő szerint Tarlós Istvánnak évek óta nincs véleménye semmiről, ahogy a városligeti projekt esetében sincs. Pedig főpolgármesterként kellene, hogy legyen. Elmondta, hogy teljesen érthetetlen, hogy miért kell tönkretenni a Városligetet egy olyan beépítéssel, aminek megvalósítására több, a ligetnél jobb helyszín is van a városban. Baán László, a városligeti projekt kormánymegbízottja szerint azonban a terv jó, és nem teszi tönkre a ligetet. A vita alatt a CiviZugló Egyesület tagjai egy molinót tartottak a pulpitus felé, amin ennek a beruházásnak a feleslegességére hívták fel a figyelmet.

Tarlós szerint el lehet mondani, hogy kinek, mi nem tetszik a tervben, de politikai performanszt nem érdemes csinálni belőle.  Az, hogy a Városliget tönkre menne, az pedig túlzás. A saját véleményét pedig majd akkor fogja elmondani, amikor akarja, nem pedig, amikor Horváth vagy más képviselő felszólítja rá.

A közgyűlés végül elfogadta a városligeti építési szabályzatot.

− A szabályzat egyik része a Liget Budapest projekt, amely a képzőművészet, az építészet, a néprajz, a zene és a fotográfia múzeumait a Városligetben helyezné el, már ma is ott működő múzeumok és egyéb közintézmények mellé, a közpark teljes rehabilitációjával együtt.

A szavazás után a közgyűlés iránti óriási érdeklődés látványosan megcsappant, a következő, Rác fürdővel kapcsolatos napirendi pont vitájára már a résztvevők töredéke volt kíváncsi, meg is szavazták gyorsan Budapest városfejlesztési stratégiáját. A BKK napokban megjelent, 16 évre szóló közlekedésfejlesztési stratégiájáról nagyjából ugyanolyan pozitívan nyilatkoztak az ellenzéki képviselők is, Tüttő Kata azonban kiemelte, hogy a grandiózus tervek megvalósításához sehol sem látszik, hogy honnan lesz fedezet. A tervet végül megszavazták.

A 104 napirendi pontból körülbelül hatvannal végzett a közgyűlés délután fél ötig.