Valamit vontatott egy rendőrségi csónak a Dunán

2014.08.11. 14:56

Egy olvasónk hétfőn dél körül küldött egy képet, ami alapján úgy tűnik, mintha egy holttestet húzna maga után egy rendőrségi csónak a Dunán, a Rákóczi hídnál.

A Dunán megkülönböztető jelzéssel rendőrcsónak hullát húz, legalábbis 90 százalék bizonyossággal

– írta nekünk.

A képet és kérdésünket elküldtük a rendőrségnek, ezt a választ kaptuk:

A mai napon lakossági bejelentés érkezett a rendőrségre, mely szerint a Dunában egy holttest úszik. Az eset körülményeit a rendőrség közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja.

Megnéztük, mi a teendő ilyenkor, de nem teljesen egyértelmű

1. 24/2014. (VII. 11.) ORFK utasítás a rendkívüli halál esetén követendő rendőri eljárásról

44. Amennyiben a holttest elszállítása a helyszínről szükséges és indokolt, azt úgy kell végrehajtani, hogy az ne veszélyeztesse a halál bekövetkezése körülményeinek tisztázását. A holttestet hullazsákban kell elszállíttatni. Az elszállítást megelőzően a helyszínen a holttestről és annak környezetéről fényképfelvételt vagy kép- és hangfelvételt kell készíteni. Amennyiben a holttesten olyan értéktárgy (pl. ékszer) található, amelynek eltávolítása a helyszínen nem megoldható, úgy azt átvételi elismervénnyel kell átadni a holttest elszállítását végző vállalkozás munkatársának.

38. Vízbefulladás gyanúja esetén a holttest feltalálása, illetve a vízbefulladás megállapítható vagy vélt helyén – amennyiben a vízbefulladás feltehetően természetes élővízben történt – vízmintát kell biztosítani a későbbi összehasonlító diatóma (kovamoszat) vizsgálat céljából.

30/2011. (IX. 22.) BM rendelet a rendőrség szolgálati szabályzatáról

19. § (3) Nyilvános helyen történt halálesetnél a holttestet megfelelő módon el kell takarni.