Welsz halott üzlettársának hátrahagyott levelét találták meg

2014.09.17. 08:16
Politikusok, üzletemberek és cégek neve is szerepel abban a levélben, amit Welsz Tamás nemrég gyanús körülmények között eltűnt, feltehetőleg már halott szlovákiai üzlettársa hagyott hátra – tudta meg az Index. Könnyen lehet, hogy a levélben államtitkok is vannak.

Fordulatot hozhat a gyanús körülmények között áprilisban elhunyt Welsz Tamás illegális üzleteinek feltárásában egy minap megtalált, kézzel írt levél  feltéve, ha a szlovák és a magyar hatóságoknak érdekében áll ezeket az ügyleteket feltárni. Welsz Tamás áprilisban végzett magával, miután a Simon Gábor MSZP-s politikus elleni eljárásban a rendőrség látókörébe került, ráadásul egy súlyos adócsalás miatt hosszú börtönévek elé nézett, és még az Interpol is körözte egy panamai csalás miatt.

Ahogy nem sokkal halála után az Index feltárta, Welsz két szlovákai magyar üzlettársa is rejtélyes körülmények között halt meg: a nagymegyeri Dömény Zoltán februárban búcsúlevelet hagyott hátra, azóta nem találják (valószínűleg már halott), üzlettársa, Bankó Gyula pedig letartóztatása után három nappal, a vizsgálati fogságban hunyt el. Mindketten üzleti kapcsolatban álltak Welsz Tamással, méghozzá egy szlovák–magyar áfacsalási ügyben.

Dömény a szlovákiai Primavin nevű cég tulajdonosa, ma ezt a céget a felesége viszi tovább. Úgy tudjuk azonban, hogy az eltűnése, nem a borászatával, hanem az áfacsalási üggyel hozható összefüggésbe. Dömény és Bankó Gyula olyan csalásba keveredhetett, amiben szlovák és magyar alvilági figurák is érintettek.

Az ügyben fordulatot hozhat, hogy információnk szerint a múlt héten takarítás közben Dömény irodájában a felesége rátalált egy 38 oldalas, kézzel írt levélre. A levelet Dömény írta, és információnk szerint abban részletesen beszámolt arról, hogy a bonyolult áfacsalásban mely cégek, politikusok és üzletemberek működtek közre.

Úgy tudjuk, hogy a részben magyar, de főleg szlovák nyelven írt levélben Dömény kronológiailag levezette a teljes áfacsalást, ahogy arról is írt, hogy a zökkenőmentes üzlet miatt kiket kellett lefizetniük, a megvesztegetettek között politikusokat is megnevez. A levélben azt írta, hogy 2008-ban nagyjából 4 millió euró értékű takarmányt szállították két magyarországi cégnek, de annak az árát a cégek nem fizették ki, a szállítók pedig érdekes módon be sem hajtották a tartozást.

Viszont a múlt évben valaki jelentkezett Döménynél, azt állítva, hogy 850 millió forintos állami támogatást kapott később az a cég, amelynek a tulajdonosa ezt a több millió eurós ügyletet lebonyolította. Dömény azt írta, hogy kapott ebből a 850 millió forintból, ám a kapott pénzen nem osztozkodott a társaival, később ezért zsarolták meg. A levélben a borász írt egy Josch nevű emberről is, aki állítólag segédkezett neki az áfacsalásban. Úgy tudjuk, hogy Josch volt az a személy, aki Döménynek és Bankónak bemutatta Welsz Tamást.

utcaban
Fotó: Charity March

Dömény ismerősei szerint a Josch nevű férfinak nem is biztos, hogy ez volt a valódi neve, merthogy azóta sem tudnak róla semmit, noha korábban több szemtanú is látta őt Dömény és Bankó társaságában a nagymegyeri borászatban. 

Információnk szerint a levél eredeti példányát a szlovák rendőrségnek adta át Dömény felesége, míg a hitelesített másolatot elküldte a magyar adóhatóságnak is a magyarországi érintettség miatt. Ugyanakkor úgy tudjuk, a szlovák nyomozók később titoktartási nyilatkozatot is aláírattak a feleséggel, így könnyen lehet, hogy Dömény levelében államtitkokat is elárult.