Szijjártó: Clinton rég járt Magyarországon

HUS 6438
2014.09.20. 12:16
Négy bizottság összevont ülésén hallgatták meg a leendő külgazdasági és külügyminisztert. Szijjártó Péter a Brüsszelbe távozó Navracsics Tibort váltja a poszton. Szó volt az egyszerűsített honosításról is, szerinte egy-egy eset alapján nem jó általános negatív képet festeni.

„Új világrend van születőben", ennek megfelelően Magyarország külpolitikáját is meg kell újítani, új feladat a magyar gazdasági érdekek érvényesítése, de a klasszikus diplomáciai feladatokat továbbra is hibátlanul el kell végezni – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter-jelölt szombati parlamenti meghallgatásán. A külügyi, az európai integrációs, a gazdasági és a nemzeti összetartozás bizottsága együttes ülést tartott.

Szijjártó szerint a mostani változásnak vannak nyertesei és vesztesei, mi előbbiek közé szeretnénk tartozni, ez határozza meg a külpolitikánkat.

Három alapvető feladatot sorolt fel:

  • növelni az exportot
  • munkahelyteremtő beruházásokat vonzani Magyarországra
  • elősegíteni a magyar vállalkozók sikereit a külpiacokon

Beszélt a keleti nyitás stratégiájáról, szerinte ezt sokan félreértették, mert a lényege az, hogy „növelni az exportot nyugati irányba, és még ennél jobban is növelni keleti irányba”.

Újabb stratégiai megállapodásokat készítenek elő, több multit is felsorolt, köztük a Spart és a Procter & Gamble-t. Eddig ötvenet írtak alá.

Folytatják az átfogó határátkelőhely-építési programot, például Szlovákia felé 2020-ig huszonöt új átkelőt nyitunk.

Az európai integrációs politikától csak általánosságban beszélt, szerinte a Nyugat-Balkán integrációját fel kell gyorsítani.

Szóba került a képviselői kérdésekben az Index egyszerűsített honosításról szóló cikksorozata is, amire Szijjártó úgy reagált, hogy ez a terület a miniszterelnök-helyettes hatásköre, de „ha vannak is visszaélések, azokat egyesével kell kivizsgálni, egy-egy eset alapján nem jó általános negatív képet festeni.”

Félórás bevezetője után jöttek a kérdések, több mint egy órán keresztül, Szijjártó közben végig jegyzetelt, és végül egyesével mindenkinek válaszolt. Az MSZP-s Józsa István például így nyitott:

– Milyen érzés Orbán Viktor legjobb janicsárjának lenni?

– Büszke vagyok arra, ha ilyen kifejezésekkel illet.

– válaszolta Szijjártó, aki megismételte, amit korábban már többször hallottunk tőle: volt egy álma, hogy egyszer Orbán Viktorral dolgozhasson, és ez teljesült. Büszke arra, hogy vele dolgozhat.

A független Szelényi Zsuzsanna többek közt azt kérdezte tőle, hogy mit szól Bill Clinton volt amerikai elnök csütörtöki nyilatkozatához. Szijjártó azt felelte, hogy Clinton régen járt Magyarországon, akik informálták, alaposan átverték.

Clinton a Comedy Central amerikai tévécsatorna Daily Show című műsorában Orbán Viktorra utalva azt mondta, „szereti a tekintélyelvű kapitalizmust, de ezzel valójában csak azt mondja, hogy soha nem akar kiszállni a hatalomból. Maradni akar örökre, és pénzt”.

A piros blézert, fehér blúzt és zöld szoknyát viselő Hoffmann Rózsa hozzászólásában aggódva jegyezte meg, hogy Szijjártó „mintha még most is bicegett volna, reméli, hamar meggyógyul a lába”.

Bárcsak kicsit bicegnék

– hangzott a sportsérüléséből lábadozó jelölt válasza.

A meghallgatás fél egykor, szavazással ért véget.

  • A külügyi bizottságban 5 igen, 3 nem
  • az európai integrációs bizottságban 6 igen, 1 nem
  • a gazdasági bizottságban 10 igen
  • a nemzeti összetartozás bizottságban 6 igen, 1 nem

szavazattal támogatták Szijjártó Péter miniszteri kinevezését.