Magánrendezvényként tartanák meg a fajvédő konferenciát

2014.10.01. 01:07

A magyar kormány tiltásának ellenére is megtartja október eleji budapesti konferenciáját a National Policy Institute (NPI), jelentette be a Montana állambeli Whitefish központú intézet elnöke, Richard Spencer. Azt mondta, hogy az Európai Kongresszus elnevezésű tanácskozás magánrendezvény lesz, amely nem lesz nyitott a nagyközönség és a sajtó előtt, és amelyen csak azok vehetnek részt, akik korábban felvetették magukat a résztvevők közé. A regisztráció már befejeződött a rendezvényre.

Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn betiltotta az NPI október 3. és 5. közötti, Budapestre tervezett konferenciáját, és utasította az országos rendőrfőkapitányt, hogy kezdeményezze beutazási és tartózkodási tilalom elrendelését a tanácskozás előadóival szemben. A belügyminiszter megállapította, hogy a nyíltan rasszista ideológiai alapokon álló szervezet tervezett konferenciájának előadói a fajelmélet hirdetői, véleménynyilvánításuk az alaptörvénybe ütközik, ezért a konferenciát betiltja.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap utasította a belügyminisztert, hogy minden rendelkezésére álló törvényes eszközzel akadályozza meg a konferenciát, írta az MTI.  

A szólás- és mozgásszabadságot is megsértve akarja a belügyminisztérium betiltani a a hétvégére Budapestre tervezett fajvédő konferenciát – írta honlapján a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a National Policy Institute rendezvényével kapcsolatban. „Amíg a konferencián nem valósul meg bűncselekmény, nem sérülnek mások jogai – márpedig erről semmilyen nyilvános információ nem árulkodik –, addig a rendezvény békésnek minősül, azaz jogszerűen megtartható” – írta a TASZ.