Mikolánál mindent lefoglalt a végrehajtó

2015.02.02. 11:50

Végrehajtó járt Mikola Istvánnál, a biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkárnál, az első Orbán-kormány egykori egészségügyi miniszterénél. A politikus új vagyonnyilatkozatából derül ez ki, amelyben több tétel is meg van csillagozva, és a csillagoknál magyarázatként az áll:

családtag CHF alapú lakáshitelében kezességvállalás miatt végrehajtó által lefoglalva.

Ilyen csillag van az államtitkár

  • zalacsányi, 1308 négyzetméteres telken fekvő 263 plusz 38 négyzetméteres lakóházánál, amelynek felerészben tulajdonosa közel tíz éve
  • zalacsányi, 4763 plusz 600 négyzetméteres szántójánál, amelyet 2009-ben vett
  • a szintén zalacsányi, 568 négyzetméteres, kivett, beépített területnél
  • 2013-ban vásárolt, 2007-es évjáratú Toyota Corollájánál
  • 2012-ben vásárolt, 2012-es évjáratú Fiat Pandájánál

Nem a banki hitelek, tartozások számára fenntartott rovatban tüntette fel, hanem – talán tévedésből – egy másik rubrikában, de a nyilatkozat 60 ezer svájci frankot említ mint „családtag lakáshitele kezességvállalása miatt”. Ez mai árfolyamon nagyjából 17,8 millió forintnak felel meg.

A megtakarításai közül megvannak még a biztosításai, amelyeknek a kedvezményezettje a lánya, és az OTP-számláján is van 530 ezer forint.

Megkerestük a külügyminisztérium sajtóosztályát azzal kérdéssel, kíván-e, tud-e az államtitkár részleteket közölni a hitellel, illetve a végrehajtással kapcsolatban, például hogy mekkora összegű hitelről volt szó, mikor vette azt föl a családtag, miért került sor végrehajtásra.

FRISSÍTÉS: Választ kaptunk, a végrehajtás előzményeiről itt olvashat.