Vádat emelnek az elszabadult szegedi villamos vezetője ellen

2015.02.12. 11:34

A Délmagyar értesülése szerint a rendőrség vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt vádemelést javasol a nyáron elszabadult szegedi villamos vezetője ellen.

Ahogy azt mi is megírtuk, augusztus 26-án reggel hét órakor elszabadult egy villamos a Szegedi Közlekedési Kft. telephelyéről, és annyira felgyorsult, hogy a vezetője már hiába futott utána. Leszakított egy felsővezetéket, majdnem elcsapott egy biciklistát, és végül az Izabella hídtól egy körforgalmon is áthaladva a Károlyi kollégium előtt állt meg – közel 1 kilométer megtétele után.

A vezető, miután kiállt a kocsiszínből, állítása szerint egy váltót akart átállítani, ezért szállt le, a villamos ajtaja azonban becsukódott és elindult. A vizsgálatok szerint a villamos 300 méter megtétele után 33 kilométer/órás sebességre gyorsult fel. A vezető a menetirányítót nem tette üresbe, amikor pedig felállt a székéből, meglökte a villamost sebességét szabályozó úgynevezett kontrollert.

A Közlekedésbiztonsági Szervezet próbái igazolták, hogy a villamos vezető nélkül is tud közlekedni, ezért az eset után a szegedi közlekedési társaság éberségi jelzőt szereltetett a hasonló típusú Tatra villamosokba, így azok most már csak akkor tudnak elindulni, ha a vezető a jelzőt nyomva tartja.