A Fideszt nem zavarja a baki, újra Gyarmati Jánossal foglalkozik

2015.03.06. 15:28

Pénteken megírtuk, hogy a Fidesz tévesen próbálta összemosni a mostani Buda-Cash-botrányt a kilencvenes évek hírhedt csalásával, a Globex-üggyel. Rogán Antal és Varga Mihály is összekevert két Gyarmati Jánost (a Buda-Cash volt vezérigazgatóját és a Globex-ügy egyik gyanúsítottját), akinek semmi köze egymáshoz. A Fideszt meg is kerestük a baki miatt, amelyet lényegében elismertek, bocsánatot azonban senki nem kért.

Ezek után péntek délután újabb közleményt küldött a Fidesz, amely a megjelent cikkre így reagál:

felhívjuk a figyelmüket arra, hogy ez az ügy nem Gyarmati János személye miatt szocialista brókerbotrány, hanem azért, mert a Buda-Cash korábbi felügyelőbizottsági elnöke, Antali Károly a Bajnai-kormány kormánybiztosa és miniszteri kabinetfőnöke volt.

Az Index cikke ugyan egyetlen szóval sem állította, hogy Gyarmati János személye döntene arról, hogy az MSZP felelős-e a botrányért, de a Fidesz csakazértis bizonygatja a szocialisták felelősségét és bajnaizik szép nagyokat. Sőt, a közleményben elsütik a legújabb kommunikációs panelt ("keményen dolgozó kisemberek"), amelyet Orbán Viktor múlt heti évértékelőjén hallhattunk először. 

Ezen kívül a Buda-Cash-ügy azért szocialista brókerbotrány, mert a keményen dolgozó kisemberek pénzének eltüntetését a szocialisták törvénymódosításai tették lehetővé, és Bajnai Gordon szocialista kormánya láthatóan megbízott a Buda-Cash vezetőiben. 

A Fidesz ezek után arról ír, hogy valaki Gyarmati Jánost próbálja menteni. A közleményből nem derül ki, hogy kicsoda. Talán a szocialisták? Az Index biztos nem, hiszen a cikkünkben csupán rávilágítottunk, hogy több is létezik belőle.

Érdekes, hogy azt a Gyarmati Jánost próbálják menteni, aki korábban is büntetve volt, hiszen megsértette a tisztességtelen árfolyam-befolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket – amiért a PSZÁF egymillió forintos büntetést rótt ki rá –, illetve, aki 100 milliárd forint eltüntetésében vett részt.

A buda-cashes Gyarmati Jánost valóban megbüntette a PSZÁF, ez azonban nem változtat a tényen, hogy korábban Rogán Antal és Varga Mihály is tévesen összefüggésbe hozta őt a Globex-üggyel.