MÁV-jegyek és Volán-jegyek egy helyen, ez a jövő

2015.03.28. 10:18

Az országos tömegközlekedési szoftver fejlesztését, a volánbuszok és a vonatok menetrendjének összehangolását, közös internetes felületen való megjelenítését, az egységes jegyárusítás létrehozását és az utastájékoztatás korszerűsítését tekinti fő feladatának Vitézy Dávid miniszteri biztos - írta a Magyar Hírlap.

A lapnak Vitézy azt mondta, hogy "a helyközi, elővárosi országos közlekedésben a MÁV- és a Volán-társaságok szolgáltatásainak összehangolását célzó egységes koncepciót" kell megalkotnia. Ez egy új tömegközlekedési rendszer kialakításáról és arról szól, miként lehet versenyképessé, vonzóbbá tenni ezeket a szolgáltatásokat – mondta.

Az állami társaságok 3200 vasúti és negyvenezer buszjáratot közlekedtetnek naponta. Ezek mind ugyanazt a közszolgáltatási funkciót látják el, ezért a cél az, hogy az utasok a teljes kínálatot egységes szolgáltatásként vehessék igénybe.

Ez például azt jelenti, hogy a MÁV-jegyek és a Volán-jegyek értékesítését "egy platformra állítják", a csatlakozó járatok jegyeit egy helyen megvehetik majd az utasok Vitézy tervei szerint.

Szintén a miniszteri biztos tervei között szerepel, hogy

a Volánbuszokon kártyával is lehessen majd fizetni a jegyért.

Az utastájékoztató rendszeren is javítana Vitézy, szerinte változtatni kell azon, hogy most a sofőrtől függ, hogy bemondja-e a következő megállót. El kell érni, hogy minden buszon gépi hang vagy felirat tájékoztassa az utasokat a megállókról.