Újra az iskolák állítják össze a tankönyvcsomagokat

2015.04.08. 14:32 Módosítva: 2015.04.08. 14:35

Az iskolák most kezdhetik megrendelni a tankönyveket a 2015/16-os tanévre. A tankönyvrendelés és -kiszállítás rendszere több ponton módosul.

A mostanra szinte teljesen államosított tankönyvpiac központosítását 2013-ban a tankönyvrendelés és -terjesztés központosításával kezdték. A feladatot a Könyvtárellátó (Kello) nevű kis állami cégre bízták, ami elsőre nem tudott megbirkózni a hatalmas logisztikai feladattal: a tankönyvek kiszállítását hibák sorozata kísérte. A diákok vagy nem kapták meg könyveiket időre, vagy a központilag összeállított csomagban nem azok a könyvek voltak, amik nekik kellettek.

Most épp egy olyan elemet változtatnak meg a rendszerben, amit annak idején épp az új rendszer egyik előnyének tartottak. Akkor azt állították, jobb, ha a tankönyvcsomagokat nem helyben az iskolák állítják össze, hanem már a központi raktárban elkészülnek a diákok névre szóló csomagjai.

Tőczik Zsolt, a Kello ügyvezető igazgatója egy mai sajtótájékoztatón azt jelentette be, hogy a tankönyvcsomagokat ismét az iskolák fogják összeállítani. A könyveket továbbra is diákonként kell megrendelni, de azokat már nem csomagolják össze tanulónként, hanem iskolákra bontva, összesítve szállítják ki.  Ehhez megháromszorozzák azt az összeget, amit az iskola fenntartóján keresztül a tankönyvfelelősöknek fizetnek, így 300 forint plusz áfa jár majd diákonként ezért a munkáért. 

Tőczik szerint az a cél, hogy megfelelő mennyiségben, minőségben és határidőre leszállítsák a tankönyveket, írja az MTI. Ezért egyszemélyes ügyfélkezelő rendszert alakítottak ki: minden iskolát egy meghatározott emberhez rendelnek, aki a rendelés elejétől a tankönyvellátás végéig segíti az intézményeket.

Nem fognak előre számlázni a tankönyvekért fizető diákoknak. Mindig azt számlázzák majd le, amit leszállítottak, és a diákok, a szülők átvettek. A számlát az iskolán keresztül kapják meg, és szeptember 15-ig kell majd kifizetniük.

Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár szerint idén még a következő előnyökkel lehet számolni:

  • Több idő, 30 nap lesz a rendelésre.   
  • Egyszerűsítették a tankönyvrendelésre való online felületet.
  • A tankönyvek ára további 20 százalékkal csökken. A tankönyvcsomagok átlagára 12 ezer forint körül lesz.
  • Újabb évfolyam kapja majd ingyenesen a könyveket. A térítésmentesség az általános iskola első három évfolyamára terjed ki. Így már háromszázezren juthatna ingyenesen a kiadványokhoz, de más diákok is kaphatnak támogatást rászorultsági, gyermekvédelmi alapon. 

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetnél újabb évfolyamokra fejlesztettek ki tankönyveket, amelyeket több száz pedagógus fog majd véleményezni.

Idén nem lesz olyan lista, amelyen az állam összegyűjti, mely tankönyvek megrendelését ajánlja. Czunyiné azt mondta: a Kello honlapján azok a könyvek kapnak jelölést, amelyek a nemzeti alaptantervvel kompatibilisek. A tavalyi csaknem négyezerrel szemben mintegy 2700 kiadvány szerepel a listán, ebben több új könyv is van.

A hittan- és erkölcstankönyvek rendelése nem volt egyértelmű, ami több hibát eredményezett, ezt egyszerűsítették, és rögzítették, mely tankönyv melyik bevett egyház által elfogadott kiadvány.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke azt mondta: egyik első felvetésük volt, hogy tekintsék át a tankönyvellátás rendszerét és az esetleges problémákat. Októberben megbeszélték a szaktárcával és a Kellóval a felmerült kérdéseket. Javaslatuk nyomán beépítették az új rendszerbe a tanári példányok számának megváltoztatását, a pótrendelés, a visszáruzás módosítását. E téren még lesznek javaslataik, mondta az elnök. A kar feladata lesz, hogy a mostani kiadványokat folyamatosan kontrollálják és a tartalmukat véleményezzék.