Percenként jelentett be Lázár egy újdonságot

2015.04.09. 15:57
Leállítják az M4-es építését, 600 milliárdért építenek utakat az országban, ingyen étkeztetés lesz szeptembertől az óvodákban és bölcsődékben,. Lázár János a kormány döntéseit ismertette csütörtökön. A maratoni sajtótájékoztató bővelkedett a konkértumokban. Kiderült az is, hogy népszavazás lehet a budapesti szuperkórházról.

A szerdai kormányülésen meghozott döntéseket ismertette immár szokásos csütörtöki tájékoztatóján Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezúttal több konkrét döntésről is beszámolt, szinte kapkodták a fejüket az újságírók, a legfontosabb bejelentései a következők.

Leállítják az M4-es autópálya építését

Arról már korábban szóltak a hírek, hogy felfüggesztik az építkezést, mivel az Európai Bizottság nem támogatja a beruházást, most annyi az újdonság, hogy teljesen leállítják a beruházást.

A kormány utasította Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztert, hogy vezényelje le a tételes elszámolást a kivitelezőkkel és szerezze vissza az előlegeket. Felkérték a minisztert arra is, hogy tegyen javaslatot arra, hogyan lehet Szolnokot bekötni a hazai autópálya-hálózatba.

Lázár azt mondta, hogy a 110 milliárdos beruházásból eddig 60 milliárdot fizetett ki a kormány. Mivel azonban csak 40 milliárd forintért történt munkavégzés, nagyjából 20 milliárd forintot szed vissza a kormány a kivitelezőktől, köztük a Közgéptől, vagyis Simicska Lajostól. Lázár a jelenlévő újságíróknak megjegyezte, hogy bízik abban, hogy a HírTv és a Népszava finanszírozását nem veszélyezteti ez a döntés.


350 kilométer új út épül

A kormány döntött arról, hogy a következő években 600 milliárd forint értékben épül új út. Az M85-ös Sopronnál, az M44-es Békéscsaba és Kecskemét között, az M1-es Eszergomnál - mondott néhány példát Lázár.

Ingyenétkeztetés az óvodásoknak és bölcsődéseknek

Szeptembertől napi háromszori ingyenes étkezést biztosítanak a bölcsődés és óvodás gyermekeknek. Csak a leggazdagabb szülőknek kell térítési díjat fizetni, az ingyenes étkezés pedig 320 ezer gyermeket érint majd. Mindez 12-13 milliárd forintba fog kerülni.

Segítség a Buda-Cash-károsult önkormányzatoknak

84 ilyen önkormányzatnak ad pénzügyi segítséget a kormány. Majdnem 2 milliárd forint értékben. Döntöttek arról is, hogy az a 115 önkormányzat, amely nem adósodott el - így kimaradt az önkormányzati adósságkonszolidációból - idén 10 milliárd forint fejlesztési forrásra pályázhat. Emellett a kormány kifizeti a bírságokat azon 140 település helyett, amelyeket a fejlesztéseikkel összefüggő visszaélések miatt elmarasztalt az Európai Bizottság.

A reklámadó felső határa 5,3 százalék lesz

A kormány még nem hozott végleges döntést a reklámadóról, de mértéke maximálisan 5,3 százalékos lehet, jelentette be Lázár. Egyelőre nem döntöttek arról, hogy lesz-e nulla százalékos kulcs, vagyis hogy mentesül-e valaki majd a reklámadó alól.

Népszavazás a szuperkórházról?

Egy újságírói kérdésre Lázár beszélt arról, hogy fontosnak tartja a budapesti szuperkórház felépítését. Habár Tarlós éppen ma jelezte, hogy az OPNI helyét alkalmasnak tartja, Lázár azt mondta, hogy szerinte a budapestiek véleményét kell erről kikérni. A kérdésre, hogy szavazzanak-e erről a budapestiek, azt mondta: "Miért ne?".