Nem lesz népszavazás Orbán kérdéseiről

2015.06.24. 17:32

Megtagadta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén azoknak a népszavazási kérdéseknek a hitelesítését, amelyeket Pápa Levente, az Együtt alelnöke nyújtott be, írja az MTI. Pápáék május végén jelentették be, hogy népszavazást kezdeményeznek hét, a nemzeti konzultációban szereplő bevándorlással kapcsolatos kérdésről. A konzultáció 6-12. kérdéseit június 2-án nyújtották be hitelesítésre.

Az NVB most egyhangú döntésekkel arra hivatkozva tagadta meg az aláírásgyűjtő ívek hitelesítését, hogy a kérdések nem az országgyűlés hatáskörébe tartoznak, és azokat véleményfelmérés céljából fogalmazták meg.

Az NVB azzal is érvelt, hogy nem tudható, hogy ha a népszavazások eredményesek lennének, akkor milyen konkrét jogszabályt vagy jogszabályokat kellene megalkotnia az országgyűlésnek, így a kérdések szerintük nem tekinthetőek egyértelműnek, ráadásul azok nem is a szervező saját kérdései.

Pápa Levente a döntést az Indexnek győzelemként értékelte. Szerinte ezzel az NVB kimondta, hogy a nemzeti konzultáció kérdései (amelyeket nemzeti inzultációnak nevezett) "nem alkalmasak népszavazási kérdéseknek, nem alkalmasak konzultációra, nem alkalmasak arra, hogy az emberek véleményt mondjanak róluk". 

Az MTI szerint Patyi András, az NVB elnöke arról viszont beszélt a vitában, hogy a hitelesítés eldöntésekor nem arról döntenek, hogy egy kérdés fontos-e, alkalmas-e nemzeti konzultációra, vagy egyetértenek-e vele, hanem csak arról, hogy alkalmas-e népszavazásra. 

A népszavazás nem játék,

mondta az NVB elnöke.

Az NVB egyik választott tagja, Fábián Adrián azt az érvet is előhozta a vitában, hogy a bevándorlás, menekültügy kérdései nemzetközi szerződésekbe is ütköznek, amelyekben nem lehet népszavazást tartani.

Ezeket a kérdéseket vitték volna népszavazásra

  • Vannak, akik szerint Brüsszel politikája a bevándorlás és a terrorizmus kérdésében megbukott és ezért új megközelítésre van szükség ezekben a kérdésekben. Ön egyetért ezekkel a véleményekkel?
  • Támogatná-e Ön a magyar kormányt, hogy Brüsszel megengedő politikájával szemben szigorúbb bevándorlási szabályozást vezessen be?
  • Támogatná-e Ön a magyar kormányt, hogy szigorúbb szabályokat vezessen be, ami alapján őrizetbe vehetők a magyar határt törvénytelenül átlépő bevándorlók?
  • Egyetért-e Ön azzal a véleménnyel, hogy a magyar határt törvénytelenül átlépő bevándorlókat a lehető legrövidebb időn belül vissza kell fordítani a saját hazájukba?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a megélhetési bevándorlók, amíg Magyarországon tartózkodnak, saját maguk biztosítsák az ellátási költségeiket?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a bevándorlás elleni küzdelem legjobb eszköze, ha az Európai Unió tagországai segítik azon országok fejlesztését, ahonnan a bevándorlók érkeznek?
  • Egyetért-e Ön a magyar kormánnyal abban, hogy a bevándorlás helyett inkább a magyar családok és a születendő gyermekek támogatására van szükség?