Kósa Lajos lesz a Fidesz frakcióvezetője

2015.09.16. 19:10
Azért esett rá a választás, mert a képviselők között ő a rangidős, és mert nem találtak jobbat.

Miután Rogán Antal a Fidesz kihelyezett frakcióülése előtt bejelentette, hogy távozik a frakcióvezetői posztról, az Index úgy értesült, hogy Kósa Lajos személyében meg is van az utódja. Kósáról a most zajló kétnapos zárt ülésen szavaznak a nagyobbik kormánypárt képviselői, a Fidesz alelnöke pedig októbertől töltheti majd be a pozíciót.

Először májusban került szóba, hogy Rogán új feladatot kap, és a miniszterelnök kabinetfőnöke lehet. Kósa már akkor is felmerült lehetséges utódként, fideszes körökben még Németh Szilárd és Gulyás Gergely neve forgott a poszt körül. Úgy tudjuk, végül kizárásos alapon lett Kósa az új frakcióvezető: ő a rangidős, és nem találtak nála alkalmasabb embert a képviselők között.

Németh Szilárd rezsibiztosi munkájával ugyan elégedettek a Fidesz vezetőségében, úgy látták, túl nagy falat lenne neki az frakció irányítása. Gulyás Gergely pedig többször kritizálta nyilvánosan az Orbán-kormányt, nem bíztak abban, hogy a Rogánhoz és Lázárhoz hasonló vehemenciával és "faarccal" tudná képviseli a népszerűtlen, vagy olyan döntéseket, amelyekkel személyesen nem ért egye. A sorsát valószínűleg az döntötte el, hogy ő maga sem akarta a pozíciót.

Kósa lojalitása felől nincs kétség, az előtérbe tolása mégis meglepő, mert az utóbbi időben voltak kellemetlen ügyei. Tavaly ősszel, amikor a Fideszen és holdudvarán belül is repedéseket okozott az úgynevezett urizálás-gate, Kósa Dubajba, majd Új-Zélandra utazott, hogy meghallgasson egy Rolling Stones koncertet, ami nem használt az éppen nehéz időket élő pártnak. Kósa azt mondta, hogy a szórványmagyarságról készült forgatáson vettek részt Új-Zélandon saját pénzen. Idén tavasszal Kósa debreceni háza kapott nehezen követhető módon egy garázst, de ezek az ügyek nem roppantották meg felé a bizalmat.

Frakcióvezetőként Kósának sok spontán vitát kell majd lefolytatnia a Parlamentben, valamint a sajtónak is többet fog nyilatkozni. Ezekben a nem mindig megtervezhető nyilvános megszólalásokban fontos, hogy a frakcióvezető gondolatai ne gabalyodjanak össze. Kósának ez nem mindig sikerült, legutóbb a fémkupakokkal gyűlt meg a baja.