A BKK hétfőtől sűríti a belvárosi járatait

2015.11.07. 19:37

A BKK november 9-től járatsűrűsítéssel segíti a forgalmat. Amíg tart a november 7-én elrendelt szmogriadó, a legszennyezőbb, fekete matricás járművek nem közlekedhetnek. A BKK a levegő minőségének javulása érdekében arra kéri a többi budapesti autóst, hogy ha tehetik, válasszák a közösségi közlekedést.

A járatsűrítés az M2-es, az M3-as, az M4-es metrón kívül számos, a belvárosba tartó villamos- és buszjáratot is érint, illetve három kocsis helyett napközben is nagyobb, hat kocsis szerelvényekkel lehet utazni a H5-ös HÉV-en. Az érintett járatok:

  • az M2-es, az M3-as és az M4-es metró;
  • az 1-es, a 2-es, a 4-es és a 6-os, a 14-es, az 50-es, a 61-es villamos;
  • a 70-es, a 74-es, a 76-os a 78-as trolibusz;
  • az 5-ös, a 8-as, a 9-es, a 11-es, a 22A, a 23-as és a 86-os autóbusz.

Mivel ezek a belvárosba tartó járatok, a sűrítésükkel tehermentesíthetők a belvárosi útszakaszok. A módosítások november 9-étől lépnek életbe, de ha a riasztási fokozatot még a hétvégén visszavonják, a járatsűrítések nem lépnek életbe.

A riasztás ideje alatt a fekete rendszámos autók nem közlekedhetnek Budapesten. A korlátozás reggel 6-tól este 10-ig tart. Aki mégis ilyen járművel közlekedik, az szabálysértést követ el, és 100 ezer forintig terjedő bírsággal büntethető.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebookon azt írja, az időjárás továbbra is kedvezőtlenül befolyásolja a levegő minőségét. A PM10 koncentrációja több helyen a riasztási határérték felett alakul. A forgalmas helyeken napközben, illetve este pár órára a nitrogén-dioxid mennyisége is átlépheti az egészségügyi határértéket. Vasárnap javulhat a helyzet, ha csakugyan megélénkül az északnyugati szél.