Végre kiderült Szijjártó kidobott öltönyének titka!

2015.11.21. 09:48 Módosítva: 2015.11.21. 14:03

Csodálatos interjút közölt le a szombati Népszabadság: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter végre személyesen is elmondta a kidobott, méregdrága, hímzett zakója történetét az őt kérdező újságíróknak.

Miután a majdnem egészoldalas interjúban szó volt a migránskérdésről, Paks 2-ről, kötelezettségszegési eljárásról és 12 milliárd eurónyi orosz hitelről, a Népszabadság munkatársai hirtelen teljesen más irányba terelték a beszélgetés fonalát: 

- Irigyen nézzük a zakóját kezdettől fogva. Új?

- Nem.

- Azt a másikat kidobták?

- Ki.

És az interjú legjobb része csak ezután jött!

- Nem látszik elhízottnak...

- Igyekszem.

- Mi baja volt annak a zakónak?

- Tönkrement. A hét minden napján kora reggeltől késő estig öltönyben járok. Ezen a héten két öltönyöm harminc órát töltött bőröndben összehajtva a repülőgépes utazások miatt. Ötször hajtogattam ki őket, és ötször hajtogattam össze. Közben voltam 2 fokban Pekingben esőben, és voltam több, mint 20 fokban Jeruzsálemben. Nyilván ilyen körülmények között az öltönyeim elhasználódnak. Van, amelyik öt-hat évig bírja a gyűrődést, ez éppen két évig bírta. Külügyminiszterként nem engedhetem meg magamnak, hogy a német, a kínai, vagy épp a francia kollégám mellett tönkrement öltönyben álljak.

Ugye mennyivel emberibb válasz ez annál, ahogyan a Külgazdasági és Külkereskedelmi Minisztérium reagált az Indexnek a zakógate-re:

  1. Igen, a külügyminiszter jellemzően öltönyt hord.
  2. Igen, előfordulhat, hogy egy zakó a mindennapos használat során elhasználódik.
  3. Igen, egy elhasznált ruhadarabot megkaphatnak, és meg is kapnak rászorulók, és igen, az is előfordulhat, hogy egy elhasznált ruhadarabot az ember egy költözés során kidob.
  4. Azt, hogy vannak olyanok, akik más kidobott holmiját fényképezik, jellemhibának gondolom.
  5. Azoknak, akik ezt a „hírt” szenzációként próbálják tálalni, kívánom, hogy másszanak meg ennél komolyabb szakmai magaslatot is.

Mondjuk a külügyminiszterünk Silka márkájú öltönyének elvileg nem lett volna szabad tönkremennie, hiszen a szlogenje ez:

Ezek az igen magas minőségű öltönyök fazonjukat megtartva örök életre szólnak.

Nem csoda, hogy ezt hordja pártpolitikától függetlenül Sebestyén Balázs, Friderikusz, Schobert Norbi és az ő update-arcává kopott Agassi is, a Silka Fashion eseményein pedig rendre felbukkan Fónagy János államtitkár és Mádi László volt fideszes országgyűlési képviselő mellett Gesztesi Károly is! (Az elhíresült öltönymárkáról itt írtunk részletesebben.)