Méregdrága luxuszakót dobott ki Szíjjártó?

2015.11.11. 07:11

Érdekes fotót fújt be windowsunkon a szél: egy ismeretlen úriember feszít egy láthatóan a szemétből kiszedett luxuszakóban, ami egy exkluzív magyar divatház, a magát a magyar luxusmárkának nevező Silka terméke.

A cég másfél éve nyitotta meg az Andrássy úti szalonját és három éve a hévízit.  Az "olcsóbb" konfekciózakók ára 300 ezer forintnál kezdődik, de ezekben nincs névcimke. A legdrágább zakókért mintegy egymillió forintot kell fizetni.

2015-10-27 20.22.13.png

A zakóba gondos kezek hímezték bele Szijjártó Péter nevét, és ott díszeleg rajta a Silka emblémája is a diszkrét narancssárga szegélyek között. A zakót információink szerint a külgazdasági és külügyminiszter háza előtt bányászták ki a szemétből kukavadászok, és azóta már túl is adtak rajta – a kortörténeti lelet eszmei értékéhez képest érdemtelenül alacsony áron.

A Silka-zakó több kérdést is felvet:

  • Ha Szijjártó Péter vásárolta, miért hímeztette bele a nevét?
  • Ha ajándékba kapta, az megmagyarázná a hímzést, de ebben az esetben miért nem tüntette fel az adott évről szóló vagyonnyilatkozatában?
  • A viseltes, de még használható ruhadarabjait minden normális ember eljuttatja a rászorulóknak, például bedobja valamelyik karitatív szervezet gyűjtőládájába – vajon Szijjártó Péter miért nem így tesz?

A minisztérium szerint nincs szó semmilyen különleges esetről: egy elhasználódott zakónak természetesen lehet az a sorsa, hogy végül a szemétben végzi. Azt valószínűsítették, hogy a zakó Szijjártó költözésekor kerülhetett a többi lommal egy konténerbe, amikor kiürítették a korábbi, szintén dunakeszi házát. Ezen túlmenően a miniszter nem kívánta kommentálni a "zakógate"-t, csak megdöbbenését tolmácsolták, hogy egyesek a kukából bányásznak, és azt lefotózzák.

Csakhogy Szijjártó már augusztusban átköltözött a tavaly megvásárolt 167 milliós villájába, míg forrásaink szerint a zakót csak mintegy két hete találták, és nem a régi, hanem az új csodavillánál.

A Silka legutóbbi divatbemutatóján, ahol az idei téli kollekciót vonultatta fel a cég, a celebek mellett kormánypárti politikusok is részt vettek. A bolt Facebook-oldalára kitett partifotók tanúsága szerint ott volt az eseményen Fónagy János, az NFM államtitkára és Mádi László, a párt korábbi országgyűlési képviselője is.

Az öltönyök nem tartanak örökké

A Külgazdasági és Külkereskedelmi Minisztérium cikkünk megjelenése után öt pontban reagált a zakógate-re:

  1. Igen, a külügyminiszter jellemzően öltönyt hord.
  2. Igen, előfordulhat, hogy egy zakó a mindennapos használat során elhasználódik.
  3. Igen, egy elhasznált ruhadarabot megkaphatnak, és meg is kapnak rászorulók, és igen, az is előfordulhat, hogy egy elhasznált ruhadarabot az ember egy költözés során kidob.
  4. Azt, hogy vannak olyanok, akik más kidobott holmiját fényképezik, jellemhibának gondolom.
  5. Azoknak, akik ezt a „hírt” szenzációként próbálják tálalni, kívánom, hogy másszanak meg ennél komolyabb szakmai magaslatot is.