Mária
-6 °C
-2 °C

Már nem terroristák a röszkei zavargók

2016.01.05. 09:46

Tíz ember ellen emelt vádat a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a röszkei közúti határátkelőnél tavaly szeptemberben történt tömegzavargás ügyében - közölte a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője kedden.

Szanka Ferenc közölte, a kilenc szíriai és egy iraki állampolgárt határzár - tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett -

tiltott átlépésének bűntettével vádolják.

A vádirat szerint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetése után, szeptember 16-án több száz migráns gyülekezett a határátkelőhely szerb oldalán. A Magyarországra belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést feszegette, próbálta kidönteni, majd néhányan kövekkel dobálták a magyar oldalon felsorakozott rendőröket.

A vádlottak egyike megafonnal a kezében különböző nyelveken beszédeket tartott, és megpróbálta irányítani a magyar rendőrökkel szemben fenyegetően fellépő tömeget. A tömegzavargás résztvevői kidöntötték a határt védő kaput, amelyen keresztül - mások mellett - a vád alá helyezett tíz ember is jogosulatlanul magyar területre lépett. Őket a rendőrök kiemelték a tömegből, majd őrizetbe vették.

A vádlottak közül a vádemeléskor heten előzetes letartóztatásban, hárman házi őrizetben voltak - tudatta a csoportvezető ügyész.

Ez a vádemelés azért érdekes, mert annak idején a kormány illetékesei egyértelműen terroristákról beszéltek. Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy

fogtunk terroristát, mert láttuk, hogy ki szervezte a szerbiai támadást, fényképeink vannak róluk.

A Külügyminisztérium pedig fotókat is bemutatott az elkövetőkről. A külügy szóvivője, Menczer Tamás pedig úgy fogalmazott: "aki a magyar határt megtámadja, terrorcselekményt követ el". Az ügyészség szerint maximum tiltott határátlépés történt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.