Ágnes
-13 °C
0 °C

Konzultációval, kerekasztallal csillapítanák le a háborgó tanárokat

2016.01.31. 15:24

Széles körű párbeszéd kezdődik a köznevelési kerekasztallal: nemcsak az oktatásban dolgozók, hanem azok véleményét is igyekeznek megismerni, akik érintettek a köznevelésben, mint a szülők, a munkaadók, a tudomány vagy a művészet világa - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI beszámolója szerint.

Az ügy előzménye, hogy a miskolci Herman Ottó Gimnázium január 6-án az oktatáspolitika bírálatával országos mozgalmat indított el, amihez számtalan iskola, civil szervezet és közéleti szereplő csatlakozott, a petíciót már 26,5 ezren írták alá. A gimnázium a a budapesti Teleki Blanka Gimnáziummal közösen csütörtökön újabb nyílt levelet tett közzé. Ebben többek között ők kezdeményezték a köznevelési kerekasztal életre hívását, valamint újfent tiltakoztak a túlzott központosítás, az átgondolatlan reformok, az adminisztráció megnövekedése miatt. 

Rétvári Bence tájékoztatása szerint hétfőtől az ország összes tankerületében folytatódik a köznevelési konzultáció, amelynek célja, hogy megismerjék az iskolák információit, tapasztalatait és hasznosítsák őket a köznevelési kerekasztal munkájában. Hangsúlyozta: ahhoz, hogy a kormány a legjobban fel tudjon készülni a köznevelési kerekasztalra, a lehető legszélesebb körű köznevelési konzultációt indítják el Magyarország történetében, minden iskolának lesz alkalma elmondani a véleményét.

Azt várják a tankerület-vezetőktől, hogy gyűjtsék össze a pedagógusoknak a köznevelés rendszerére vonatkozó észrevételeit, javaslatait - mondta az államtitkár. Hozzátette: az elhangzottakat a tankerületi vezetők eljuttatják a Klebelsberg Intézményfenntartó Központba, és a minisztérium megosztja ezeket a véleményeket a köznevelési kerekasztal résztvevőivel.

Ezeken a szakmai megbeszéléseken ismertetik továbbá - tette hozzá -, hogy miként csökkennek a pedagógusok adminisztrációs terhei. Ezzel kapcsolatban említette, hogy a pedagógusoknak az eddigiekhez képest egyharmadnyi időt kell online felületek előtt tölteniük, és bizonyos minősítésekre kettő helyett ötévente kerül sor. Kitért arra is, hogy a tanárok és intézményvezetők megkapják a köznevelési kerekasztal összehívásával kapcsolatos tájékoztatást.

Rétvári szerint látható, hogy sok kritikusa van a köznevelési rendszernek; közöttük egyrészt a szocialista pártot említette, másrészt olyan szervezeteket, amelyeknek "nem a téma fontos, hanem a kormányzat politikája elleni tiltakozás".

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!