Konzultációval, kerekasztallal csillapítanák le a háborgó tanárokat

2016.01.31. 15:24

Széles körű párbeszéd kezdődik a köznevelési kerekasztallal: nemcsak az oktatásban dolgozók, hanem azok véleményét is igyekeznek megismerni, akik érintettek a köznevelésben, mint a szülők, a munkaadók, a tudomány vagy a művészet világa - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI beszámolója szerint.

Az ügy előzménye, hogy a miskolci Herman Ottó Gimnázium január 6-án az oktatáspolitika bírálatával országos mozgalmat indított el, amihez számtalan iskola, civil szervezet és közéleti szereplő csatlakozott, a petíciót már 26,5 ezren írták alá. A gimnázium a a budapesti Teleki Blanka Gimnáziummal közösen csütörtökön újabb nyílt levelet tett közzé. Ebben többek között ők kezdeményezték a köznevelési kerekasztal életre hívását, valamint újfent tiltakoztak a túlzott központosítás, az átgondolatlan reformok, az adminisztráció megnövekedése miatt. 

Rétvári Bence tájékoztatása szerint hétfőtől az ország összes tankerületében folytatódik a köznevelési konzultáció, amelynek célja, hogy megismerjék az iskolák információit, tapasztalatait és hasznosítsák őket a köznevelési kerekasztal munkájában. Hangsúlyozta: ahhoz, hogy a kormány a legjobban fel tudjon készülni a köznevelési kerekasztalra, a lehető legszélesebb körű köznevelési konzultációt indítják el Magyarország történetében, minden iskolának lesz alkalma elmondani a véleményét.

Azt várják a tankerület-vezetőktől, hogy gyűjtsék össze a pedagógusoknak a köznevelés rendszerére vonatkozó észrevételeit, javaslatait - mondta az államtitkár. Hozzátette: az elhangzottakat a tankerületi vezetők eljuttatják a Klebelsberg Intézményfenntartó Központba, és a minisztérium megosztja ezeket a véleményeket a köznevelési kerekasztal résztvevőivel.

Ezeken a szakmai megbeszéléseken ismertetik továbbá - tette hozzá -, hogy miként csökkennek a pedagógusok adminisztrációs terhei. Ezzel kapcsolatban említette, hogy a pedagógusoknak az eddigiekhez képest egyharmadnyi időt kell online felületek előtt tölteniük, és bizonyos minősítésekre kettő helyett ötévente kerül sor. Kitért arra is, hogy a tanárok és intézményvezetők megkapják a köznevelési kerekasztal összehívásával kapcsolatos tájékoztatást.

Rétvári szerint látható, hogy sok kritikusa van a köznevelési rendszernek; közöttük egyrészt a szocialista pártot említette, másrészt olyan szervezeteket, amelyeknek "nem a téma fontos, hanem a kormányzat politikája elleni tiltakozás".