Hosszú sorokban vonulnak a tiltakozó tanárok Miskolcon, tüntetnek Budapesten is - élőben az Indexen

Miskolcról indult, országossá terebélyesedett a tanárok tiltakozása

Index
2016.02.03. 18:30

Pedagógusok, szülők és diákok vonulnak utcára szerda délután és kora este szerte az országban. Mit akarnak a demonstrálók? Miért éppen Miskolcon várható a legnagyobb megmozdulás? Hol lesznek még megmozdulások? Mit lépett eddig a pedagógusok követeléseire a kormány?

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nagyjából 600-700 tüntető volt Budapesten, a Szabadság téren, már vége.

  • Éva néni, egy 42 éve nyugdíjas egykori tanár is felszólalt a Szabadság téren: "Jó, hogy végre ki merünk állni önmagunkért és a gyerekeinkért. Ha öt ember áll fel egy negyvenfős testületből, azt az öt embert kirúgják. De ha harminc ember áll föl negyvenből, egészen más a helyzet." Így arra kérte a tanárokat, álljanak fel és álljanakki magukért és a diákokért. 

  • Lázár Júlia volt a következő felszólaló: "Az oktatás, közös ügyünk... A kormány legalább a saját törvényeit tartsa be, például az Alaptörvényt, az emberi méltósághoz való jogot... Kikérem magamnak, hogy minket fenyegessenek vagy megalázzanak!... Adják meg a tanulás és tanítás szabadságát! Az a baj, hogy túl sokan hisznek a tekintélyben, a csordaszellemben." Szerinte egy-két órákra joga van a tanároknak a munkabeszüntetésre:

    Szervezzetek flashmobokat... tartsatok beszélgetéseket... tájékoztassátok a szülőket. Legyünk végre a saját sorsunk irányítói!

  • Czédly Mariann tanár, fejlesztő pedagógus azzal kezdte felszólalását, hogy egyik pártnak sem tagja, ami azért fontos szerinte, mert ez a rendszer arról szól, hogy lehúzza azokat, akik mernek megszólalni. Szerinte fontos tájékoztatni minden kollégát és szülőt, hogy vészhelyzet van az oktatásban, nem lehet tovább halogatni,

    vállalni kell, ki kell állni, nem lehet eldugott sarkokban sugdolózni.

    "Semmilyen szervezet magában nem tud elérni semmit. Csak akkor történik változás, ha több ezren megyünk ki az utcára. Mindenki hozzon magával biciklicsengőt a következő tüntetésre, hogy visszatolhassuk azt a túltolt biciklit az Emmibe!" - mondja.

  • A Szabadság téren felolvasták egy Toldon, többségében romák lakta zsákfaluban, alapítványi iskolában tanító pedagógus levelét. Ebben azt írta, hogy "ez az oktatási rendszer fokozza az esélytelenséget. Bizalmatlanságot és bizonytalanságot hozott, ami megöli a kreativitást és szeretetet. Ez pedig elveszi a tanárok kedvét, ami átsugárzik a diákokra is megakadályozhatatlanul. Az oktatás teljesen elveszítette az esélyegyenlőség-teremtő képességét. Az új oktatáspolitikából hiányzik a szolidaritás, az integráció.

    Országosan elfogadott, megvalósított rendszer lett a szegregáció.

    A politika szerint pedig mindenki hibás: a gyerek a szegény szülők, a rendszerbe belefásult tanárok, csak a rendszer nem hibás. Ez a tüntetés nem a pénzről, hanem a szakmáról, a becsületről, a gyerekekről szól". 

  • "Tankötelezettség visszaállítása 18 évre! Az érettségi az út a továbblépéshez. Európában az a tendencia, hogy érettségi után még továbbtanulnak. Ezt Magyarországon visszafordították. El kell érni a tananyag radikális csökkentését. Nem kell olyat tanítani, amit a számítógép előtt is meg tud tanulni" - mondta Szügyi. Ezzel páran ugyanakkor nem értettek egyet. "Ha a szülő haza akarja vinni a gyerekét, hadd vigye... az iskolák is legyenek újra szabadok, az állam fordítson elegendő pénzt az oktatásra" - fejezte be Szügyi János oktatásügyi szakértő, majd felcsendült Cseh Tamástól egy szám. 

  • A magyarázat, hogy miért éppen a Szabadság téren gyülekeznek a pedagógusok, az, hogy az eleve itt, a megszállási emlékmű ellen elég régóta tüntető Szabadság-csoport hirdette meg a demonstrációt.

  • Az egyik felszólaló, Szügyi János a börtönhöz hasonlítja az iskolát:

    "A gyermek sorsa, hogy reggeltől délutánig üljön az iskolában, miközben nem készül fel a következő napra, és otthon még fáradtan tanulnia kell. (...) És a pedagógusoknak is sokszor heti 50 órát kell dolgozni. (...) Közben elvették a szabadságukat. Egy tanterv, egy tankönyv. Aki lemarad, az kimarad. Ez a szabály.

    Mi különbözteti meg az iskolát a börtöntől? A felirat az épületen.

    Tudják, mit jelent, hogy az iskola egy hivatal része? Hogy bárki letelefonálhat egy iskolaigazgatónak, mert az a hatalomtól függ. Félnie kell a pedagógusnak ebben a rendszerben."

  • Valóban Klebelsberg Kunó szellemiségét követi Orbán Viktor, azonban Klebelsberg "végtelen antiszemita volt", és feudális állapotokat teremtett - mondja az egyik felszólaló a tüntetésen, aki annak a társaságnak a tagja, amelyik a megszállási emlékmű felállítása óta folyamatosan itt demonstrál.

    Orbánt Klebelsberghez hasonlítják
  • Érdekes a helyszínválasztás, a Kossuth tér kézenfekvőbb lett volna, mindenesetre a Szabadság tér, a megszállási emlékmű előtt már gyülekeznek a tüntető pedagógusok. Eddig kb. 300-400 ember gyűlhetett össze, de folyamatosan érkeznek a 20-30 fős csoportok. A hétköznap délutáni időpont és az időközben eleredt eső azért kifejezetten rosszat tesz a részvételnek. Az előbb Majka egyik dalával melegítettek be, beszédek egyelőre nincsenek.

    Gyülekeznek a Szabadság téren is a pedagógusok
Vissza az összes bejegyzéshez