Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Törvénymódosítás kellett, hogy Habonyékhoz kerüljenek a műtárgyak

2016.02.11. 11:19
A Szépművészeti Múzeum tíz festménye került 2013 végén abba a Szerb utcai lakásba, amelyben korábbi információk szerint Habony Árpád is lakott. A múzeum a műtárgyakat kölcsönadta, és a festmények rendben vissza is kerültek az intézményhez. De hozzájuthat egy múzeumi műtárgyhoz az is, akinek semmi kapcsolata a miniszterelnökkel? A kölcsönzés előtt pár héttel történt egy érdekes törvénymódosítás.

Semmi törvénytelent nem követett el sem a Szépművészeti Múzeum, sem a Brand Lab Tanácsadó Kft., amely tíz, 292 millió forint értékű reneszánsz és barokk festményt kölcsönzött a múzeumtól 2013 végén. De csak azért, mert a törvényt két fideszes képviselő javaslatára pár héttel a kölcsönzés előtt, 2013 októberében módosították.

Az Átlátszó hosszas pereskedés után most kapott csak választ arra, hogy hol tárolta a Szépművészeti Múzeum tíz régi festményét az azokat kikölcsönző Brand Lab Tanácsadó Kft. (A cég Halkó Gabriella tulajdonában van, és 2010-ig a cégben tag volt Habony Árpád húga, Habony Mária is.)

Helyreigazítás

Korábban cikkünkben valótlanul állítottuk tényként, hogy a BRAND LAB Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság Halkó Gabriella és Jáksó László tulajdonában van, valamint hogy ez a cég gyártott a Marslakókat. 

Ezzel szemben a valóság az, hogy a BRAND LAB Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság egyszemélyes társaság, amelynek egyedüli tagja Halkó Gabriella, valamint a köztévén vetített Marslakókat nem ez a társaság gyártotta.

Mint kiderült:

a Szerb utca 9. szám alatt lévő, I. emelet 1. alatti lakásban.

Ezt a közpénzen szépen felújított lakást Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó volt anyósa bérli az V. kerületi önkormányzattól, de korábbi információink szerint Habony is lakott itt.

Utánanéztünk, hogy juthatott el a Szerb utcába a tíz festmény, és vajon az is hozzájuthat-e ilyen műkincsekhez, aki nem áll kapcsolatban a miniszterelnökkel. Fontos a történtek kronológiája:

  • A múzeum a festményeket 2013. december 10-től három hónapra adta kölcsön, képenként havi 15 ezer forint + áfáért.
  • Ezt a múzeum azért tehette meg, mert pár héttel előtte módosították a muzeális intézményekről szóló törvényt. 
  • A 2013. október 25-től hatályos módosítás tette lehetővé, hogy az állami tulajdonban lévő műtárgyak ne csak köz- és magánintézményekhez, hanem magánszemélyekhez és gazdasági társaságokhoz is kerülhessenek.
  • A törvény másik, több múzeumi szakértő által vitatott része volt, hogy adott esetben a kultúráért felelős miniszter (ez akkor és most is az Emmi vezetője) dönthet a műtárgyak kölcsönzéséről. A Brand Lab esetében erre nem volt szükség, akkor a múzeumigazgató döntött.
  • A törvénymódosítást két fideszes képviselő, L. Simon László és Gyimesi Endre nyújtotta be. (L. Simon ekkor már leköszönt a kulturális államtitkári posztjáról, de még nem nevezték ki a Miniszterelnökség államtitkárának.)

Miért ad kölcsön műtárgyakat az állam?

L. Simon László akkor a blogján hosszan írt arról, miért tartja fontosnak a módosítást. Szerinte a hazai múzeumok sokkal több kiállításra érdemes tárgyat őriznek, mint amennyit valaha is képesek lesznek bemutatni. Ezek csak a raktárban pihennek. És ezeket a műtárgyakat láthatóvá kell tenni.

„Az sem ördögtől való gondolat, hogy a közvagyont képező, de különböző okokból láthatatlan műtárgyak és műkincsek egy részét gazdasági társaságok vagy akár magánszemélyek számára adjuk kölcsön” – írta L. Simon. 

Miért a miniszter dönt a műtárgykölcsönzésről?

A Népszabadság korábban egy kormányülésen elhangzott párbeszédnek tulajdonította a törvény módosítását a miniszter hatáskörének bővítéséről. A nyári fertődi kormányülésen az Esterházy-kastély kormánybiztosa, az azóta elhunyt Zumbok Ferenc arra panaszkodott, hogy szeretne eredeti tárgyakat viszontlátni a felújított palota tereiben, de nem tud dűlőre jutni azokkal a múzeumokkal, amelyek az eredetileg ide tartozó tárgyakat őrzik. 

„Mire a miniszterelnök állítólag megkérdezte Balog Zoltánt, az illetékes minisztert, hogy kié is ezek a kulturális javak: az államé vagy a múzeumigazgatóké? Balog miniszter nem tudott mást mondani: természetesen az államé. És ezzel a dolog el is dőlt" – írta a lap.

Hogyan lehet kiválasztani műtárgyat?

Tehát a Brand Lab pár héttel a törvény hatályba lépése után már kikölcsönözhette és meg is kapta az áhított tíz festményt. Érdekes kérdés, honnan értesült a cég, milyen festmények porosodnak a raktárban. A Szépművészeti Múzeum azt írta az Indexnek, hogy „számos csatornán szerezhet ismereteket a múzeum raktári anyaga iránt érdeklődő személy”, a konkrét ügyben viszont nem tudják, honnan értesült a cég a képekről. 

Nem tudunk arról, hogy e kölcsönzés kapcsán bárki járt volna előzetesen a múzeum raktárában.

A Brand Lab kérvényéről a múzeum vezetője, Baán László döntött. A múzeum azt írta, hogy „az évtizedes muzeális kölcsönzési gyakorlattól eltérően, a kölcsönzésre kifejezetten ellenérték fejében került sor, amely éves szinten több mint 2 millió forintos bruttó bevételt jelentett volna a múzeumnak (a tényleges bérleti időtartam alatt több mint félmillió forint bevételt jelentett a kölcsönzés a múzeum számára)".

A Szerb utcában a képek elhelyezésére szolgáló helyszínt „a múzeum erre illetékes kollégái ellenőrizték a kölcsönzés előtt és a kölcsönzés alatt, ugyanúgy, ahogy más kölcsönzés esetén”. Korábban írt arról a sajtó, hogy ebben a Szerb utcai házban kigyulladt egy szauna. A múzeum szerint ez nem veszélyeztette a képek épséget:

a biztonsági szakértők a helyszíni szemléjük alapján kielégítőnek találták a feltételeket.

A képek biztosítását a kft. fizette a kölcsönadás ideje alatt.

Hogyan lehet kölcsönözni műtárgyat?

A Szépművészeti Múzeumtól megkérdeztük, milyen feltételekkel juthat hozzá valaki egy műtárgyhoz. Eszerint a következő gyakorlatot alkalmazza a múzeum:

  • A múzeum szakemberei (biztonságiak, restaurátorok, stb) megvizsgálják a feltételeket, és ha szerintük nincs akadálya a kölcsönzésnek, akkor az intézmény vezetője dönt a kölcsönadásról.
  • Minden olyan helyszínt, ahová a múzeum műtárgyai kerülnek, biztonsági szakértők vizsgáltak és vizsgálnak meg, hogy megfelelő körülmények között őrzik-e majd a festményeket.
  • A nem muzeális intézmények a raktári anyagból kölcsönözhetnek, de minden egyes esetben a múzeum szakemberei döntenek arról, hogy egy-egy műtárgy kölcsönözhető-e. 
  • A kölcsönzési díj megállapítása egyedileg történik, a Brand Labnál megállapított képenkénti 15 000 Ft + áfa kölcsönzési díj a múzeum szerint „nagyságrendileg bevett összeg a kölcsönzési gyakorlat szerint”.

Jelenleg magánszemély nem kölcsönöz műtárgyat a múzeumtól – írták az Indexnek. A Szépművészeti Múzeum – a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményét is beleértve – jelenleg hozzávetőlegesen 3000 műtárgyat kölcsönöz, ebből mintegy 1200 műtárgyat nem muzeális intézmények számára, „szinte kivétel nélkül ingyenesen”.

A múzeum azt is írta, hogy bevételi előirányzat nincs, a nem muzeális intézményeknek kölcsönzésből származó bevétel ebben az évben várhatóan néhány millió forint lesz.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!