A rendőrség és a bíróság is elmeszelte a jobbikos képviselő elleni hatósági vegzálást

2016.02.12. 22:11

A Kaposvári Rendőrkapitányság a közterület felügyelet feljelentése nyomán 2015-ben öt ügyben összesen 150 ezer forint bírságot szabott ki Takács Richárd, a Kaposvári Önkormányzat jobbikos képviselője, és a vele egy épületben lakó apja ellen. Takácsék jogorvoslata után a rendőrség megismételt eljárásban mind az öt esetben megszüntette korábbi határozatát, tehát gyakorlatilag elismerték, hogy a hatóság jogtalanul büntette több alkalommal az érintetteket, számolt be a Kapost.hu

Az ügy pikantériája, hogy Takács állítása szerint a közteresek többnyire utasításra siettek a helyszínre, és szórták a bírságokat, pedig az események időpontjában a képviselőnek és apjának is érvényes behajtási engedélye volt a területre. 

Korábban az Index is beszámolt a Takáccsal szembeni eljárásokról. A képviselő és apja Kaposvár sétáló utcájában laknak, ahol tábla jelezte, hogy mindkét irányból tilos behajtani, kivéve engedéllyel. 2014 nyarán eltűnt a tábla, de közel egy évig nem bírságolták a behajtó autókat, majd 2015 nyarán elkezdték osztogatni a büntetéseket, állítólag Takácsékkal kezdték. Külön érdekes, hogy a Kapost.hu-n nemsokkal Takácsék büntetési sztorijának kirobbanása után megjelent egy fotó, amin látható, hogy Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője és motoros ismerősei szintén a sétáló utcában parkolnak, de őket nem büntették meg a közteresek. 

A kaposvári önkormányzat sajtósa, Szekeres Alán korábbi cikkünk megjelenése után azt mondta, május óta minden szabálytalankodó autós, köztük a behajtási engedéllyel visszaélők ellen is eljárást indítanak a közterületesek. Szerinte

az önkormányzat arról nem tehet, hogy Takács olyan házba költözött, ahol szűk a bejárati kapu, mint ahogy arról sem, hogy keskenyebb autó helyett egy széles sportkocsival jár.

A szóvivő szerint nincs szó pártállás szerinti megkülönböztetésről, Kósa Lajost is meg kellett volna büntetnie a felügyeletnek, ha valóban odaállt a díszburkolatra.

Takács ügyei közül kettő a bíróság elé került, és mindkétszer veszített az önkormányzat takácsék ellen. A házuk előtti megállás miatt kiróttak 50 ezer forint bírságot Takácsékra "védett területen parkolás, és a közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése miatt", de a Kaposvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 2016. január 13-i ítéletében kimondta, hogy a határozatok törvénytelenek, és megsemmisítette őket, számolt be a Kapost.hu

A portál szerint ugyanis a kaposvári hivatal mindkét esetben olyan jogszabály alapján szabta ki a büntetéseket, amely az "elkövetések" idején még nem volt érvényben.