Farkas Flórián miatt 1,2 milliárdját bukja az ORÖ

2016.02.15. 07:48
Példátlan lépésre készül az Emberi Erőforrások Minisztériuma: a szabálytalanságok miatt felmondják a 2013-ban kötött uniós támogatási szerződést az Országos Roma Önkormányzattal. A kormányzati ellenőrök ugyanis nyomát sem találták semmilyen értékelhető szakmai tevékenységnek a Farkas Flórián által alapított „Híd a munka világába” foglalkoztatási szövetkezet által összevásárolt ingatlanokban. Ez azt jelenti, hogy az ORÖ-nek vissza kell fizetnie a szövetkezetalapításra felvett 1,2 milliárd forintnyi uniós pénzt, amit a záró eredményességi vizsgálat szerint szinte teljes egészében túlárazott, indokolatlan presztízsberuházásokra költöttek ahelyett, hogy a romák munkalehetőségét bővítették volna.

A „Híd a munka világába” foglalkoztatási szövetkezet hónapokon át halogatta az uniós támogatások záró elszámolásának leadását, végül néhány napja kiderült, egyáltalán nem lehet szabályszerűen lezárni az 1,2 milliárd forintot felemésztő projektet, mert az ehhez szükséges eredeti dokumentáció jelentős részét már tavaly nyáron lefoglalta a NAV.

A szövetkezet alapítására kiírt uniós projekt 2015. december 31-én zárult, az Emmi ellenőrei ezért január végén végigjárták a szövetkezet budapesti, gödöllői, pécsi, zalaegerszegi és salgótarjáni ingatlanait. A bejárás során megállapították, hogy a TÁMOP-os keretből összesen 560 millió forintért vásárolt hét épület valójában alkalmatlan arra, hogy ott regionális foglalkoztatási irodák működhessenek.

Az Index információi szerint az ellenőrök nem tudtak személyesen találkozni az Országos Roma Önkormányzat vezetővel, mert az előre leegyeztetett találkozóra senki sem ment el, ezért végül úgynevezett akadályoztatási jegyzőkönyvet vettek fel.

A jelentős késéssel leadott, hiányos elszámolásból lesújtó kép rajzolódott ki a felhasznált pénzek elköltéséről. Az összegzés szerint a szövetkezet költségvetésében szinte kizárólag indokolatlan és túlárazott tételeket lehetett találni.

Az eredeti, 5 milliárd forintos pályázati koncepció szerint a „Híd a munka világába” foglalkoztatási szövetkezet úgy működött volna, hogy első körben 600-700 romát részesítenek továbbképzésben, hogy képessé váljanak megállni a helyüket a munkaerőpiacon. A későbbiekben a résztvevők további embereket vonhattak volna be a munkákban, és így a szövetkezet egy országos nonprofit hálózattá nőtte volna ki magát.

Végül 1,2 milliárd forintot költöttek el, de több mint két év alatt egyetlen működőképes brigád sem jött létre az országban.

A pénz túlnyomó többsége hasznos befektetések helyett presztízsberuházásokra ment el.

A szövetkezet körül az első botrány tavaly robbant ki, amikor a sajtóban megjelent, hogy Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, volt ORÖ-elnök, miniszterelnöki biztos azzal indította működését, hogy egy gellérthegyi villába költöztette a szövetkezet központját.

  • A számlák szerint a gellérthegyi iroda megvásárlása 260 millió forintot,
  • a felújítási munkák pedig további 26 milliót vittek el.
  • A belsőépítészeti tervezésre további 10 milliót fizettek,
  • de nagyon vastagon fogott a ceruza a rezsi- és karbantartási költségek elszámolásánál is. Erre a tételre – informatikai rendszer-üzemeltetéssel együtt – 190 milliót könyveltek el a projekt időtartamára.
  • Farkas Flóriánék nagy igényeket támasztottak a szervezet informatikai felszerelésével szemben is, az elszámolás szerint gépekre és szoftverekre 220 milliót költöttek.
  • Bútorokra 60 milliós keretet szántak, amelyben olyan tételek is szerepeltek, mint titkársági pult, kulcsszekrény, illetve mikrohullámú sütők külön-külön 1-1 millióért, valamint faliórák és faliképek 2,5 millióért.

A roma vezetés a személyi kiadásokat is messze túlfizette. Forrásaink szerint Farkas Flórián emberei kétszer-háromszor magasabb díjazást kaptak, mint a projektben közreműködő Türr Intézet emberei, ezért a Miniszterelnökségnek az uniós előírások alapján nem sok választása maradt: a feltárt szabálytalanságok, a pályázati kiírással szembemenő beruházások, a hiányzó számlák és a magyarázhatatlan túlárazások miatt fel kell mondania a szerződést.

Az Index információi szerint a nagy számokkal dobálózó projektet Farkas Flórián és Czomba Sándor volt munkaügyi államtitkár tárgyalta le és hozta tető alá 2013-ban. A roma politikus azonban az ORÖ-ben többször úgy nyilatkozott, hogy Orbán Viktor miniszterelnök támogatása is közrejátszott a foglalkoztatási szövetkezetek ügyének „konkretizálódásában”. Farkas már a 2014-es választások előtt azt ígérte a roma önkormányzat tagjainak, hogy a szövetkezetben fogja fizetni fontos embereit, és „teljes állásként” számolhatják majd el politikai tevékenységüket.

A budai irodaház miatt indult botrány miatt azonban az elmúlt egy évben folyamatos csatározás zajlott a roma önkormányzatban. Farkas Flórián utódja, Hegedüs István ORÖ-elnök szembefordult korábbi mentorával. Hegedüst, aki éppen kórházi ápolásra szorult, Lungo Drom Farkashoz hű képviselői január végén, épp a projektzárás idején meg is fosztották elnöki mandátumától. A zavaros helyzetben a szervezet végét jelentheti, ha az uniós pénzek visszafizetésére kötelezik az ORÖ-t.