Nem kapott amerikai vízumot Tóásó Előd

2016.03.08. 08:41

Nem adott vízumot az Egyesült Államok Tóásó Elődnek, aki az Amerika-közi Emberi Jogi Bíróságon indított kártérítési pert Bolívia ellen – írja a Magyar Nemzet. A Tóásó testvérek személyesen tanúskodtak volna a bíróságon, és bizonyítékokat adtak volna át, de a férfi testvérének vízumát is visszavonták fél nappal az utazás előtt.

A bolíviai terrorista per sértettjei által benyújtott keresetet március elsején befogadta az Amerika-közi Emberi Jogi Bíróság, de Tóásó Előd, aki hat év bolíviai fogság után tavaly tért haza, nem kapta meg az amerikai vízumot, így nem utazhat Washingtonba. Tóásó azt az értesítést kapta többször is, hogy „a vízumkérelmén még dolgoznak”.

Ügye több mint hat éve kezdődött: 2009 áprilisában kommandósok egy szállodában rajtaütöttek egy csoporton, akiket azzal vádolták, hogy Evo Morales elnök meggyilkolására készültek. Az akcióban meghalt Rózsa-Flores Eduardo, Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. Tóásó Elődöt és Mario Tadicot letartóztatták, vizsgálati fogságban tartották. Tadic és Tóásó végül vádalkut kötöttek a bolíviai hatóságokkal, és tavaly szabadultak.

A sértettek évekkel ezelőtt kezdeményeztek pert a latin-amerikai ország ellen az Amerika-közi Emberi Jogi Bíróságon, ahol a lap szerint most, hogy az ügyet befogadták, az eljárás szerint Bolíviának három hónapja van arra, hogy békés úton megegyezzen a sértettekkel, vagy eddig be nem mutatott bizonyítékokkal álljon elő, ellenkező esetben a bíróság dönt a kártérítés mértékéről.