Meghívta a rendőröket a házába, úgyse találják meg a fegyvereit. Megtalálták

2016.04.13. 20:15

Hosszú riportban számolt be a Police.hu egy békési férfi vesszőfutásáról. Ahogy írják „furcsa pletyka jutott a békési zsaruk fülébe.” Egy helyi férfi azt híresztelte haragosáról, hogy rengeteg fegyvert rejteget, ezért a rendőrök március 23-án egy másik ügyben beidézték a férfit, majd rákérdeztek a fegyverekre. 

Gy. László-ügyéről Gáspár Szabolcs alezredes, a Békési Rendőrkapitányság nyomozó alosztályának vezetője mesélt. „A férfi kijelentette, körülnézhetünk nála, beleegyezett a házkutatásba. Vagy abban bízott, hogy nem leszünk elég alaposak, vagy azt hitte, mindent jól eldugott.”

8 bekes fegyverek a tyukolban repro em 0
Fotó: Police.hu

A házkutatásnál a rendőrök először a garázsa álmennyezete alatt gépzsírral szennyezett papírt találtak. Aztán az egyik melléképületből fegyvertisztító és ólomöntő készlet került elő, majd egy házi készítésű, szivacs fegyvertok. Gy.-nek mindenre volt válasza: azok horgászfelszerelés tartozékai és törékeny üveg szállításához segítség.

Aztán a garázs falából lőszerek tucatja került elő.

A nyitható kerti pihenőpad alatt egy távcsöves, hangtompítós puska lapult. Gy. felszólította a rendőröket, hogy „legyen ennyi elég, menjenek haza!” 

Hiába.

Ezután egymás után találtak ballisztikai jegyzeteket, tölténykészítésről szóló feljegyzéseket, egy hordó morzsolt kukoricába rejtett zacskóban kispuskához való lőszereket, Hollandiából származó, egykor marihuánamagokat tartalmazó eredeti zacskókat , a kert végében, a kévékbe rakott kukoricaszár alatt fémállvány lapult puskatartó tokokat, bennük egy házilag átalakított, távcsöves légfegyverrel.

„A tyúkól tetejének lehajtható ajtaja mögött két kész és egy félkész puskát találtak, utóbbinak a csöve hiányzott. Gy. László (...) elmondta, vadász szeretett volna lenni, de az drága hobbi, ezért kezdett lőfegyvert gyártani. A sörétes lőszereken kívül mindent maga csinált, csövet huzagolt, autók olajszűrőjét alakította át hangtompítóvá.”

Mivel a sörétes lőszerhez nem találtak fegyvert, ezért házkutatást tartottak Gy. édesapjának házában is. „A padláson lőszereket és 650 gramm növényi morzsalékot, a kábítószergyorsteszt szerint marihuánát találtunk. Gy. László beismerte, ő rejtette oda a saját termesztésű kábítószert, saját fogyasztásra szánta. Hatóanyag-tartalmát szakértő vizsgálja.”

Kiderült, Gy. két tanyát bérel. „A helyszínen kiderült, egyik volt a lőtere: belövőállványt épített a konyhába, onnan adott le célzott lövéseket az udvarban elhelyezett célokra. A másik tanya tyúkóljából került elő a sörétes, dupla csövű fegyver, szintén házi gyártmány. Volt mellette egy olasz gyártmányú riasztópisztoly, amelyet Gy. László lőfegyverré alakított át. Egy szerszámos kunyhóban légpuskát és hatástalanított sörétes fegyvert tartott. Az igazságügyi fegyverszakértő elsődleges véleménye szerint a lefoglalt fegyverek mindegyike alkalmas lehet emberélet kioltására.”

A Békési Rendőrkapitányság Gy. László ellen kábítószer birtoklása miatt és visszaélés lőfegyverrel vagy lőszerrel bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást. A férfi előzetes letartóztatásban van.