Felköthetik a gatyájukat Kövér őrei

2016.08.18. 14:32


Szerdán megjelent a kormány honlapján egy belügyminisztériumi rendelettervezet, amely megváltoztatná az Országgyűlési Őrség hivatásos tagjainak fizikai alkalmassági követelményeit.

A házőrségnél fizikai, erőnléti állapotfelmérésen kell részt venni. Ennek kötelező része a hanyattfekvésből felülés és a síkfutás, és ezek mellé kell még választani mozgásformákat egy adott listából, például négyütemű fekvőtámaszt, guggolást, húzódzkodást vagy ládacipelést.

Az elvárások korcsoportonként különbözőek. A gyakorlatokat pontozzák, és korcsoportonként előírják, hány pont kell a kiváló, hány a megfelelő minősítéshez, és mi az a határ, ami alatt a vizsgázót fizikailag alkalmatlannak nyilvánítják.

Ezeket a ponthatárokat szigorítaná a most közzétett tervezet. Az új változat külön bontaná a férfiakra és a nőkre vonatkozó elvárásokat. A 33 évesnél fiatalabbak, illetve a 34-41 évesek korosztályban az eddig létező általános ponthatárokat tartaná meg a nők esetében, a férfiaknál pedig jelentősen, 13-40 százalékkal megemelné a küszöböket. Egy 25 éves férfinak például eddig 50 pont kellett a "Megfelelő" minősítéshez, ezután 70 kellene.

A 42-49 évesek korcsoportjában kicsit bonyolultabb lenne a változás, a nőknél tennének egy kis engedményt, a mostaninál kevesebb ponttal is elérhetnénk a kiváló minősítést, a férfiaknál viszont itt is nehezítenék a "Megfelelő" kategóriába jutást.

Nemcsak a ponthatárokat emelnék meg, hanem a gyakorlatoknál is nehezítenének. Például a felüléses hasizomgyakorlat-feladatnál: ezentúl automatikusan "Nem megfelelő" lenne a minősítése annak, aki másfél perc alatt nem tud legalább 30-szor felülni. Most még nincs ilyen kőbe vésett minimum.

A 12 percig tartó futásnál a mostani szabályzat - bizonyos beosztást betöltőknél - megenged 20 másodperces megszakításokat, a módosított változatból viszont eltűnne ez az engedmény.

A belügyminisztériumi tervezethez mellékelt tájékoztató "a 2013. január 1-jétől bevezetett szabályok gyakorlati alkalmazási tapasztalataira" hivatkozik. Az indoklás keményebben és egyértelműbben fogalmaz, aszerint "az Országgyűlési Őrség hivatásos állományának fizikai felmérésére használt

jelenlegi állapotfelmérés nem tölti be eredeti célját, nem ad lehetőséget a valós fizikai állapot monitorozására, illetve nem ösztönzi az állományt a rendszeres testedzésre.