Újabb fejlemény az Alstom-ügyben: hűtlen kezelés miatt is nyomoznak

2017.01.24. 10:30

Hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanújával is nyomozást rendeltek el hétfőn az Alstom-ügyben, közölte a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF). A vizsgálatot az Alstomra vonatkozó rész kivételével áttették a Fővárosi Főügyészségre.

A budapesti 2-es és a 4-es metróvonalakra megrendelt kocsi szállítására kötött szerződések ügyében továbbra is a KNYF nyomoz. Tavaly októberben már több embert gyanúsítottként hallgattak ki. A nyomozás határideje április 3. További részleteket most sem közöltek.

Az ügy tavaly áprilisban indult, amikor kiderült: a brit nyomozó hatóság (SFO) vádirata szerint az Alstom 2006–2007-ben 2,2 milliárd forintnyi kenőpénzt juttatott két cégen keresztül a BKV-nak, hogy az Alstom nyerje a metrókocsitendert. A budapesti vizsgálóbizottságot ezután állították fel.

A Magyar Idők később arról írt, hogy Medgyessy Péter volt miniszterelnök egyik érdekeltsége pénzt kapott a korrupciós botrányba keveredett Alstom francia járműgyártótól. Két részletben összesen több mint 597 ezer euró – jelenlegi árfolyamon mintegy 180 millió forint – áramlott Medgyessy Péter családi cégéhez 2007-ben és 2008-ban tanácsadói szerződések címén (Medgyessy ekkor már nem volt miniszterelnök, ő 2002 és 2004 között kormányzott).

Medgyessy az Indexnek elismerte, hogy bizniszelt az Alstommal, de szerinte a dologban nincs semmi kivetnivaló, a „a díj a cég árbevétele volt, amely után adózott és kilenc ember több éves munkájának ellenértéke”.

Később kiderült az is, hogy a pénz egy része Medgyessy feleségének bankszámláján landolt.

A 4-es metró ügyében Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter tett feljelentést az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) eljárása alapján. Szerinte 76 milliárd forintos büntetést fizethet az ország szocialista-liberális kormány vezetése miatt.

Tarlós István főpolgármester egy kedden megjelent interjúban arról beszélt: szerencsétlen dolog, hogy még nem került nyilvánosságra a 4-es metró beruházásának gyanús ügyeit taglaló OLAF-jelentés, mert addig folyamatos a zavarkeltés, a kétértelmű állítások, a mosakodás.