Botka halálra ítélte az összefogást Gyurcsánnyal

6174605616 HUSZ9739
2017.02.20. 11:28
Örülnek az MSZP-ben Botka László határozott üzenetének, amelyben lehazugozta és visszavonulásra szólította fel Gyurcsány Ferencet. Megjelent azonban az aggodalom is néhányaknál amiatt, hogy hogyan lehet Orbánt leváltani és választókerületeket nyerni majd a DK nélkül. A szombati történések után valószínűbbé vált, hogy az MSZP és Gyurcsány külön listán fog indulni 2018-ban.

Sokáig emlékezetes marad a baloldali összefogás-történetben február 18-a. Ezen a szombaton ugyanis két olyan dolog is történt, amely alapvetően meghatározza a baloldal felkészülését a 2018-as parlamenti választásokra.

Délelőtt a DK közölte, hogy a párt tagjai 98 százalékos arányban Gyurcsány Ferencet választották újra pártelnöknek. „A párttagok döntése 2 évre szól, ez egyúttal azt is jelenti, hogy a DK Gyurcsány Ferenc vezetésével vág neki a 2018-as országgyűlési választásoknak” – írta a DK.

Majd délután Botka László, az MSZP félhivatalos miniszterelnök-jelöltje az országértékelő beszédében gyakorlatilag nyíltan hadat üzent Gyurcsány Ferencnek:

Aki a választók szemébe hazudott, tehertétel a baloldalnak és érdemes visszavonulót fújnia.

Botka nem kertelt, egyenesen kimondta, szerinte csak akkor van esélye a baloldalnak Orbán ellen, ha Gyurcsány is eltűnik „a politika szentélyéből”.

Ebből a két történésből két dolog egyértelműen következik:

  • Botka László biztosan nem lesz a teljes baloldal közös miniszterelnök-jelöltje. Gyurcsánynak, így a DK-nak Botka mostantól nem elfogadható jelölt.
  • Csak akkor lehet szó 2018-ban közös baloldali listáról, konkrétan közös MSZP–DK-listáról, ha vagy Botka László, vagy Gyurcsány Ferenc addig vereséget szenved, és kivonul a politikából. Ketten, közösen már nem lehetnek egy listán.

Szombat este óta több baloldali politikussal beszéltünk, és bár az MSZP-sek és a DK-sok is persze a saját szájuk íze szerint értelmezik a történteket, a fenti két következménnyel mindenki egyet értett.

Botka kimondta, amit sokan gondolnak Gyurcsányról

Egy MSZP-s vezető azt mondta, Botka olyan gondolatokat mondott ki Gyurcsány Ferenccel kapcsolatban, amelyek évek óta jelen vannak a pártban. A szocialisták egy része – ez a pártvezető is – már elhibázottnak tartja a 2002 és 2010 közötti időszakot, „könnyebbséggel fogadná” Gyurcsány eltűnését. Csak ezt senki nem fogalmazta meg eddig nyíltan. Tóbiás József ugyan 2014-ben meghirdette az önálló indulás politikáját, de utána az időközi választásokon simán összefogott Gyurcsányékkal.

Botka mostani kiállása tehát katarzist okozhat a pártban, és tagok és a szocialista szavazók jó részének szimpátiáját elnyerheti. Kérdés, hogy ez majd mennyi szavazót hoz a konyhára, és mennyit veszít ezen a harcon az MSZP.

Botka „hadüzenetének” ugyanis van egy kockázatos következménye is – figyelmeztet a szocialista vezető.

Botka mostani politikája kizárja a 2018-as szoros együttműködést a DK-sokkal, márpedig nélkülük a jelenlegi számok alapján aligha lehet egyéni választókerületet nyerni.

Valóban úgy fest, hogy a baloldalnak Budapesten és pár nagyvárosi körzetben (Újpesttől Rákospalotán át Kispestig, Salgótarjánban, Szegeden) komoly esélye van a Fidesz ellen, de csak akkor, ha az MSZP és a DK összefog. Ha az esélyes körzetekben a DK ráindít az MSZP-s jelöltre, és elvisz 5-10-15 százalékot, nem nyer ugyan, de simán megakadályozza a szocialista győzelmet, a Fidesz nevethet a végén.

Éppen ezért a Botkát amúgy támogató néhány szocialista is aggódik amiatt, hogy ezek után hogyan lehet konszolidálni a kapcsolatot a DK-val. Azt ugyanis senki nem gondolja, hogy Gyurcsány Botka beszólásait meghallva veszi a kalapját, és visszavonul.

Az MSZP ezért nem is egységesen kemény Gyurcsány irányában. A szombati országértékelőn Molnár Gyula pártelnök például Botkához képest jóval engedékenyebb, barátságosabb hangon szólt a többi szövetséges felé.

A vasárnapi ebédlőasztal újra nyitott, sőt, hozzunk oda pótszékeket

– mondta a pártelnök. Az egyetlen finom figyelmeztetése Gyurcsánynak és a többi pártvezetőnek annyi volt, hogy „de fejezzük be a rugdosást az asztal alatt”.

A DK elindul egyedül is, ha kell

A DK-ban persze komoly ellenszenvet váltott ki Botka beszólása. Többen kapacitálták is Gyurcsányt, hogy keményen szóljon vissza egykori párttársának, ám a volt miniszterelnök végül egy visszafogott, diplomatikus üzenetet küldött Botkának a Facebookon. „A választók eldöntik, hogy kinek van helye a demokratikus magyar közéletben. Én, választóként Botkának is helyet adnék. Sőt, sok sikert kívánok neki” – írta Gyurcsány a Facebookon.

Mindez azt jelzi, hogy Gyurcsány nem akar és nem fog nyílt háborúba bonyolódni Botkával. Gyurcsány üzenete arra is utal, hogy a DK mindenképp elindul a választásokon („a választók majd eldöntik"). Ha nem tudnak megállapodni az MSZP-vel, akkor külön listán, minden körzetben külön jelöltet állítva – mondta egy DK-s vezető. Gyurcsánynak a parlamentbe jutás és a frakcióalakítás is felér 2018-ban egy győzelemmel, az MSZP-vezetőket viszont kellemetlenül érintheti, ha rosszabbul szerepelnek, mint 2014-ben. Így a DK-sok arra számítanak, hogy végül az MSZP-nek lesz fontosabb a együttműködés a DK-val.

Ez a mostani felállás, nyilvános üzengetés viszont nem marad így a végtelenségig, ugyanis az MSZP-nek és a DK-nak, Botkának és Gyurcsánynak előbb-utóbb le kell ülnie tárgyalni. Botka már bejelentette, hogy Molnár Gyulával végigjárja a pártokat, elvileg a DK-t is fel kell keresnie, és egyelőre úgy tűnik, nehéz lesz bárkivel is megállapodni, ha Botka tartja magát a feltételeihez.

Harc mindenkivel

„Az MSZP jelenleg minden párttal hadban áll” – összegezte egy MSZP-s vezető. Az LMP nem akar közös listát, az Együtt szintén visszautasítja, a Párbeszéd a héten kiszállt az együttműködésből az előválasztás meghiúsulása miatt, és erre jött a gyurcsányos beszólás most Botkától, ami a DK-val való egyeztetést teszi értelmetlenné.

Botkának csak akkor van esélye a sikerre, ha ettől a konfrontatív politikától az MSZP népszerűsége elindul felfelé a következő hónapokban

– véli egy MSZP-s. Ha jelentősen erősödik az MSZP, akkor a DK-ra se lehet szüksége, így számolnak a szocialisták. Külön fogják figyelni, vajon sikerül-e elszipkázni/visszaszerezni szavazókat a DK-tól. A következő hónapok mérései után okosabbak leszünk.

Most viszont nagyon úgy tűnik, a külön listás indulás felé haladunk (külön MSZP-, DK-, Együtt-, Párbeszéd- és LMP-lista + a Momentum is külön indulhat az ellenzéki szavazókat megcélozva), amely gyakorlatilag nulla közelivé tenné a baloldal győzelmi esélyeit és Orbán Viktor leváltását 2018-ban. Ez csak akkor változhat, ha Botka politikája mellett szavazók tömegei sorakoznak fel a következő időszakban.

Borítókép: Huszti István / Index.