Senki nem megy börtönbe az összevert közmunkások miatt

2017.03.24. 17:49 Módosítva: 2017.03.24. 17:56

2014 augusztusában roma közmunkásokat feszítővassal, baseballütővel felfegyverkezett símaszkos férfiak megtámadtak és brutálisan összevertek, miközben azt üvöltötték, hogy "megdöglötök büdös cigányok".

A 444.hu írja, hogy az ügyben pénteken döntött másodfokon az Egri Törvényszék:

az egyetlen eljárás alá vont támadónak nem kell börtönbe mennie, két év börtönbüntetést kapott négy évre felfüggesztve.

A támadásról mi is írtunk, a 8 maszkos férfiből csupán egyet sikerült a rendőrségnek beazonosítani. Az akciót jó előre megtervezték, a nyomozati anyagból kiderült, hogy az elkapott támadónak egy rendőr adott tanácsokat, hogyan intézzék el a roma közmunkásokat.

A rendőr azt írta a támadónak chaten, hogy

Törjük össze őket! :D Beöltözünk fekete ruhába. Maszkot a fejre és gyorsan lerendezzük. 1 percbe sem telik. Baseballütő elég lesz. Kéztörés, oszt cső :D Azt sem tudják, kik voltak.

A brutális támadás megtervezésében segítő, abban az üzenet szerint magát is támadóként beazonosító rendőr nem kapott semmilyen büntetést, továbbra is nyomozóként dolgozhat, mivel a bíróság szerint a szmájlik miatt a mondatai végén egyértelmű, hogy csak viccelődött. Függetlenül attól, hogy végül a támadást pont úgy csinálták meg, ahogy a rendőr mondta, illetve, hogy aznap a rendőrről az sem derült ki, hogy hol volt, telefonja mindvégig ki volt kapcsolva.

Hiába cigányoztak a támadók a verés előtt és közben az első fokon eljáró bíróság azt állapította meg, hogy az eljárás alá vont támadót nem rasszista gyűlölet, hanem személyes konfliktus vezette. Ezt azzal indokolták, hogy az áldozatok családjának egy nőtagja egy héttel korábban felpofozta a férfi élettársát, ezért és más korábbi konfliktusok miatt akart bosszút állni a támadással.

Az ítélet lényegében változatlan maradt másodfokon is, a bíróság úgy döntött, hogy egy ilyen típusú, előre alaposan kitervelt, és brutálisan elkövetett bűncselekményért a felfüggesztett szabadságvesztés elegendő büntetés.