A rendőrségen is zajlik a zuglói választási kampány

2017.04.21. 07:05
Egy választó szerint a fideszesek meg akarták vesztegetni a kampányban egy önkormányzati lakással. A fideszes alpolgármester visszautasítja a vádat, és feljelentést tesz. Vasárnap jön az időközi választás, amelyen a közgyűlési többség múlik.

Magas hőfokon pörög a zuglói választási kampány, ami érthető, hiszen vasárnap tartanak időközit az egyik választókerületben. Az eredményen pedig nem kevés múlik: a közgyűlési többség dől el a jobb- és a baloldal között. Karácsony Gergely polgármester, a Párbeszéd társelnöke tehát még bonyolultabb körülmények között tudná irányítani a kerületet.

Az időközi választásra azért van szükség, mert az önkormányzati törvény szerint január 21-én megszűnt a mandátuma a tavaly januárban eltűnt Sápi Attila MSZP-s politikusnak. Ő hét szavazattal nyert 2014-ben, vagyis pár szavazaton dőlhet el vasárnap is az eredmény.

A baloldalnak tehát egyszer már sikerült itt nyerni, az esélyeit azonban most rontja, hogy külön jelöltet indít a DK–MSZP–Párbeszéd (Bitskey Bence), a CivilZugló–Együtt (Drevenka Monika), az LMP (Csordás Balázs Gyula), sőt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is elindul. A Fidesz pedig nem a 2014-ben vesztessel, hanem egy új jelölttel, Somodi Zoltánnal próbálkozik. A Jobbik rajthoz sem állt, nem indított jelöltet.

Lakás egy-két szavazatért?

A kampány a finisben elkezdett bedurvulni, ugyanis egy választó csütörtökön vesztegetéssel vádolta meg a fideszeseket. A helyi választási irodának küldött bejelentésében a Mexikói úton lakó nő azt állítja, hogy kedden nála kampányolt a fideszes jelölt Rozgonyi Zoltán fideszes alpolgármesterrel és Barabás Ferenc fideszes képviselővel.

A nő szerint Somodiék meg akarták vásárolni a szavazatát. Az ajánlat lényege az volt, hogy amennyiben a Fideszre szavaznak,

közbenjárnak azért, hogy a korábban tőlünk elvett önkormányzati lakást visszakaphassuk.

A nő azt írta, hogy az esetnek a lánya is fültanúja volt. Az állítás azért súlyos, mert természetesen nemcsak a választás tisztaságát és a kampányt sérti, hanem választási bűncselekménynek minősül. Így a választási irodának büntetőfeljelentést is kell tennie.

A fideszes alpolgármester besokallt, feljelent

Megkerestük Rozgonyi Zoltánt, Zugló fideszes alpolgármesterét, aki emlékezett arra, hogy a kampány során beszéltek egy hölggyel, aki megkérdezte, miért nem kaphatják vissza az emeleten lévő önkormányzati lakást.

Az alpolgármester világosan emlékszik, hogy annyit válaszoltak:

meg kell vizsgálni az ügyet, nem tudnak semmit mondani a lakásról tájékozódás nélkül.

Sem Rozgonyi, sem a másik jelen lévő képviselő, Barabás Ferenc nem is tagja a lakáskiutalásokról döntő bizottságnak, amely ráadásul nem képviselői ígéretek, hanem jogszabályok alapján dönt – mondta az alpolgármester. 

Rozgonyi szerint semmilyen ígéret, pláne vesztegetés nem hangzott el. Éppen ezért arra készül, hogy feljelenti a rendőrségen az őket ezzel vádoló hölgyet. Rozgonyi megjegyezte azt is, hogy még sosem tapasztalt „ilyen mocskos, hazug állításokkal teli kampányt”, mint amilyen most zajlik Zuglóban. És ez szerinte elsősorban a helyi szocialisták felelőssége.

Nem ez az első eset, hogy feljelentések születnek a zuglói kampányban. Februárban a CivilZugló Egyesület tett feljelentést a jelöltjüket lejárató plakátok miatt. Két nap múlva kiderül, ki jött ki jobban abból, hogy a rendőrségen is zajlik a kampány.