A Századvég szerint stabil a Fidesz előnye, és gyengül a Jobbik

2017.05.05. 15:14 Módosítva: 2017.05.05. 15:22

A Századvég Alapítvány friss közvélemény-kutatásának eredményei szerint a kormánypártok előnye stabil, a Jobbik támogatottsága tovább csökkent, ezzel mind a teljes népesség, mind a biztos szavazó pártválasztók körében az MSZP szintje alá került.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményük szerint a kormánypártok támogatottsága 32 százalék a teljes népességen belül, vagyis az elmúlt hetek felfokozott belpolitikai hangulata nem eredményezett érdemi változást a Fidesz-KDNP esetében. Két napja a Hvg-ben megjelent Medián-kutatás szerint félmillió szavazatot vesztett a Fidesz az elmúlt hetek eseményei miatt. Egy nappal később a Tárki kikutatta, hogy nem is vesztett szavazókat a Fidesz, és a Nézőpont szerint sincs miért aggódnia a kormánypártnak. 

A Századvég szerint a Jobbik hónapok óta tartó gyengülése tovább folytatódott, áprilisban már csak a teljes népesség 9 százaléka szavazott volna a pártra; ennek vélhető okaként azt említik, hogy "a Jobbik szavazóbázisának jelentős része nem tolerálja a párt ideológiai irányváltását, a baloldali fordulatot".

Ezzel összefüggésben Vona Gábor népszerűsége is csökkent, 2016 decembere óta 19 százalékról 17 százalékra esett a politikusról kedvező véleményt formálók aránya. Az MSZP támogatottsága a teljes népesség körében jelenleg 12 százalék, a DK és az LMP 4-4 százalékon áll, az Együttre továbbra is 1 százalék voksolna - írták.

A közlemény szerint a többi pártra összesen a megkérdezettek 5 százaléka szavazna, a bizonytalanok aránya 33 százalékra emelkedett az elmúlt egy hónapban.

A Fidesz-KDNP előnye a biztos szavazó pártválasztók körében is stabil, 47 százalékuk szavazna a kormánypártokra. A Jobbik ebben a közegben is vesztett szavazókat, 18 százalékra csökkent a támogatottsága. Az MSZP-re a biztos szavazó pártválasztók 19 százaléka voksolna, míg a DK-ra és az LMP-re egyaránt 5 százalékuk, az Együttre 2 százalékuk, más pártokra 4 százalékuk - közölte pénteken az MTI-vel az alapítvány.