Lázár: Nem lenne jó ötlet elvenni Soros díszpolgári címét

2017.07.13. 14:18

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő 95. Kormányinfóját tartotta csütörtök kora délután. Lázár rögtön az elején két aktualitásról beszélt: a vizes vb-ről, és a Seuso-kincsekről.

43,5 millió euró

A vizes vb-ről elmondta, 85 milliárdot költött a kormány új vizes létesítményekre, 100 magyar versenyez a vb-n, ilyen beruházás nem volt az elmúlt évtizedekben, minden vizes sport lendületet kaphat. Az úszásban először a világbajnokság történetében minden számban indulunk.

A Seuso-kincsek hazahozataláról pedig azt mondta, 30 éves kincsvadászat végére tehetünk pontot, hét évnyi munka után a kormány visszaszerezte azokat. A tárgyalásokat Trócsányi ügyvédi irodája folytatta le, az államkincstár finanszírozta, 43,5 millió euróba került. (~13,3 milliárd forint)

A kormány nem foglal állást Soros díszpolgári címéről

Amint valaki megírta, hogy Soros György budapesti díszpolgár, a KDNP ifjúsági szervezete azonnal kezdeményezte a díszpolgári cím megvonását. Erre is rákérdeztek Lázárnál, aki azt mondta, a kormánynak nincs álláspontja, a Fideszét nem ismeri, de ő azt gondolja, hogy a '90 után demokratikusan megválasztott képviselőtestületek ilyen döntéseit tiszteletben kell tartani.

Időközben Tarlós István közleményt adott ki Soros díszpolgári címével kapcsolatban.

Én biztosan nem adtam volna Soros Györgynek díszpolgári címet (2002-ben kapta). Azonban tartok tőle, hogyha elkezdünk belefeledkezni a visszavonásokba, az olyan indulatspirált indíthat be, aminek aztán előbb-utóbb elkerülhetetlen méltánytalanságok is a következményeivé válhatnak

– írta.

Országos Kardiológiai Intézet hiányzó CT-je

Meghalt az a kislány, akit nyitott mellkassal szállítottak át a gyermekszívklinikáról a Heim Pál Gyermekkórházba. A kislányt azért szállították, mert az előbbiben nem volt CT. Lázár elmondta, egy ilyen esetnél senki nem tud közömbös lenni, a konkrét esetről annyit mondott el, hogy a kislány állapota a vizsgálat előtt és után is stabil volt. (Közben részleteket közölt a 12 éves kislány kezeléséről és halálának körülményeiről a szívklinika főigazgatója. Ebből az derül ki, a szállítása közben semmilyen szövődmény nem történt, állapotát nem befolyásolta a CT-hiány az igazgató szerint.)

Az ATV újságírója ezután felolvasta a meghalt kislány nagymamájának kérdését, ami arról szólt, hogy a nagymamát nem érdekli, hogy 30-cal több CT van az országban az előző évekhez képest, hanem az érdekli, hogy miért nincs abban a kórházban, hogy miért nem telik erre. Miért telik Seuso-kincsekre 43 milliárd euró, párhetes plakátkampányra 6 milliárd, ingyen wifire a vizes vb-nél 30 milliárd, miért nem telik a kórházakra.

Lázár erre úgy reagált, vigasztalódást kíván a nagymamának, szerinte egy ilyen eset akkor is feldolgozhatatlan, ha egyébként a súlyos beteg állapotát nem befolyásolta a CT megléte, vagy nem megléte. A kormány azon dolgozik, hogy mindenkinek javuljon az egészségügyi ellátása, amire több százmilliárdot fordított már a kormány. 

Eddig jutottunk, ennyit tudtunk elérni

– mondta.

Turisztikai fejlesztés, 300 milliárd

A kormány 2019 és 2030 közöttre tervez egy turisztikai fejlesztést. Lázár szerint a turizmusból származó bevételek a GDP lassan közel 20%-át adja, így ezek a bevételek rendkívül fontosak. A kormány új turisztikai ügynökséggel indult neki az uniós források lehívásának és felhasználásának 3 fő turisztikai célponttal: Balaton, Fertő-tó és Tokaji borvidék. Újabb 300 milliárdos fejlesztés várható 5 helyszínnél. Ehhez jöttek most újabb célpontok: kiemelt fejlesztési régió lesz a Dunakanyar és Debrecen is.

A Balaton környékén pedig több tízmilliárdból lesznek bicikliút-építések, fejlesztések. Tanuszodákból pedig több mint 30-at terveznek jövőre építeni, minden járási központban lesz egy.

Egészségügyi fejlesztés, 700 milliárd

A kormány tárgyalta az egészséges Budapest programot is, a tervek szerint 700 milliárd forintot szánnak a budapesti egészségügy fejlesztésére, már idén 20 milliárdos eszközfejlesztést terveznek a budapesti kórházakba.

A CEU-ról még folynak a tárgyalások

Lázár bejelentette, hogy a magyar kormány megegyezett Maryland állammal a Magyarországon működő egyik amerikai egyetemről, így az egyetem folytathatja működését az országban.  New York állammal a CEU-ról még folynak az egyeztetések.

A szocialisták alatt loptak az állami cégek vezetői

Lázár szerint lehet, hogy szúrja a szemét sokaknak, hogy állami vezetők, illetve állami cégek vezetői nagyon sokat keresnek, de szerinte csak akkor lehet jó szakembert találni ilyen vezetői pozícióra, ha feloldjuk azt a problémát, hogy ugyanezért a munkáért a privát szférában tízszer annyit kaphat. Szerinte amíg a gazdaság helyzete nem tette lehetővé a magas fizetéseket, addig alkalmaztak is egy bérplafont, de azóta javultak a számok, és ők is, illetve az egykori fideszes képviselő által vezetett Állami Számvevőszék is azt gondolta: adjanak magasabb fizetést az állami cégek vezetőinek, akkor sikeresek lesznek a vállalatok.

D NOE20170713004
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Lázár szerint a kommunistáknál, illetve a szocialista kormányoknál úgy működött, hogy alacsonyabb fizetést adtak a cégvezetőknek, akik hozzálopták a magukét.

20 pontos akcióterv

A kormány elfogadott egy 20 pontos akciótervet a magyar élelmiszer minőségének javítására, illetve népszerűsítésére. De már így is jó eredmény, hogy egy átlagos család a bevásárlásánál korábban a termékek 30%-ál választott magyar terméket, ez mostanra 60% körül van.

A makói igazgató menesztése nem politikai döntés volt

Ahogy arról beszámoltunk, érvénytelenítette a makói József Attila Gimnázium igazgatói posztjára kiírt pályázatot az EMMI, pedig arra egyetlen jelölt, a posztot 22 éve betöltő Rója István pályázott. Az igazgató egy interjúban arról beszélt, nem tud másra gondolni, mint hogy a döntés mögött az állhat, hogy ő kritizálta az oktatáspolitikát, és emlékszik, Lázár egyszer számon is kérte, miért írt alá egy tiltakozó nyílt levelet. Lázár most elmondta, mit gondol erről.

Elmondta, lakossági fórumot tartott az iskolában korábban, ahol beszélt az igazgatóval az oktatás helyzetéről. Az igazgató kritikus volt, de semmiféle politikai érvelést nem hallott ki az igazgató szavaiból. Ami viszont szerinte biztos, hogy a gimnázium színvonala rosszabb, az állam döntését az új igazgató kereséséről helyesnek tartja.

Az igazgató a Fideszt és engem politikai befolyásolással vádol, de az elmúlt hét évben ki volt az igazgató?

– tette fel a kérdést Lázár, aki azt is hozzátette, hogy kollégái emlékeztették, hogy '94-ben, amikor az igazgatót először megválasztották iskolaigazgatónak, akkor is a Fidesz és az SZDSZ támogatta a kinevezést.

Kötelezettségszegési eljárások

Lázár elmondta, hogy a bíróság tavaly 23-szor adott igazat az Európai Bizottságnak a kormánnyal szemben. Az aktuálisokkal kapcsolatban kettőt emelt ki. Az egyik a felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos, amiben az álláspontok egyelőre távol vannak egymástól, a másik a civiltörvény, amiben augusztus elejéig kell válaszolnia a kormánynak.

És most hallgassuk meg Németh Szilárdot: