Arra számítottam, hogy a Fidesz elküld a picsába

2017.10.11. 11:48

Éppen akkor, amikor az MSZP válságba került a választásokra készülve, és a miniszterelnök-jelöltjük visszalépett, a Fidesz váratlanul elfogadta a vitára való kihívásukat. A szocialista Molnár Zsolt és a fideszes Németh Szilárd múlt csütörtökön este ült asztalhoz az ATV stúdiójában. 

Németh Szilárd és Molnár Zsolt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.
Németh Szilárd és Molnár Zsolt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.
Fotó: ATV

A vita után annak visszhangjára voltunk kíváncsiak a pártokban. Főleg, hogy a sajtóban körbefutott az a pillanat, amikor a bevándorlásról hirtelen a gyerektáboroztatásra váltott át Molnár Zsolt, Németh pedig a papírjai között kezdett kutakodni. Ezt egyébként Havas Henrik is szóvá tette egy műsorában. Az MSZP-ben is vannak olyanok, akik „büdösnek” érzik ezt az egészet.  

Miért fogadta el a Fidesz a felkérést?

Ujhelyi István a Vasárnapi Híreknek azt mondta, hogy ha ő a hatalom helyében lenne, „akkor egy-két hónapig kevésbé bántanám, sőt meg is emelném egy kicsit a kormánymédiában az MSZP-t, majd egy kormányközeli közvélemény-kutatóval kimutattatnám, hogy 3-4 százalékot erősödött. A vezetők elégedetten hátradőlnének, mégiscsak jó, hogy elment Botka.” Ujhelyi István Botka László visszalépése után mondott le pártbeli pozíciójáról, feltehetően nem nézi jó szemmel a Botka által a nyáron leárulózott Molnár nyomulását. Az MSZP jelenleg béna kacsa, nincs kommunikációs vezetőjük, ebben a helyzetben robbant be Molnár vitafelhívása.

Az nyilvánvaló, hogy Németh Szilárd nem fogadhatta volna el a vitára való felkérést, ha a kormányzati kommunikációs gépezetet irányítók erre rá nem bólintanak. Ezt megerősítette egy vezető fideszes forrásunk, aki szerint ma nincs az a fideszes politikus, aki eltérhetne a kommunikációs stratégiától.

Mégis, a Fidesz egy kevésbé vitaképes és „veszélyes csókát" engedett az MSZP-vel leülni vitázni azok után, hogy az elmúlt években sosem mentek bele nyílt vitába. Némethet szénné égethették volna", tele van ügyekkel", Csepelen és a birkózószövetségben sincs sikerszériában", fogalmazott szocialista forrásunk. Ezzel a háttérrel tehát Némethnek mindenképpen kellett felhatalmazás, hogy elfogadhassa a vitát.

Az MSZP-ben Botka visszalépése után kevés figyelmet kapott a vita és annak utóélete. Sokkal nagyobb problémákkal kell most szembenéznie a szocialista pártnak, derült ki a beszélgetéseinkből.

Kérdés, hogy ebben a helyzetben Molnár Zsoltot milyen szempontok vezérelték a vita megszervezésében és lebonyolításában, főleg, hogy őt a pártban nem a gyors riposztjairól és lehengerlő vitakultúrájáról ismerik. A kommunikációs képességeit a pártban elismerik, de az egyik szocialista forrásunk szerint inkább kifejtős és érvelős vitákban jönnek elő az erősségei, nem az adok-kapokban.

Molnár Zsolt minderről kedden az Indexnek azt mondta, nem számított arra, hogy a Fidesz elfogadja a vitafelkérést.

Nem Németh Szilárdra gondoltam, hanem arra, hogy a Fidesz elküld a picsába.

Két vagy három éve már vitáztak Némethtel, most Molnár azt mondta, ellenfele akkor a vitában legalább reagált a felvetéseire. Hallottunk olyan szocialista párti véleményt, hogy Molnár ezzel a vitával hatalmas öngólt rúgott. Molnár szerint is szörnyű volt, de azért, mert a vitában nem tudott olyat mondani, amire Németh ne sorosozással válaszolt volna.

Én is csodálkoztam, amikor Németh Szilárd megjelent egy paksamétával.

Én ezeket fejből tudom" – mondta Molnár arra, hogy ő hogyan készült fel. Ezenkívül Molnárt egy stáb is segítette a felkészülésben, „amiben szakértő, szakmai segítség, nemzetbiztonsági szakértő is volt.

Nem a Tarjányi Péter

– mondta Molnár.

A Havas-féle feltételezés eléggé kiakasztotta, szerinte mindegyik téma, amit felhozott, kellemetlen a Fidesznek. De ezekre Németh nem is reagált, mondta. Szerinte inkább ezekről kellene írnia a médiának, arról, hogy Németh nem cáfolta, milliárdok mennek haveri zsebekbe kommunikációs megbízásból, illetve Budapest 2006-os felgyújtását sem cáfolta. Ezekből melyik nem elég erős állítás?" – kérdezte tőlem. Azt is mondta, hogy inkább Rogán Antalt tartja közelinek ezekhez a témákhoz.

A szocialista pártban nem mindenki osztja ezt a nézetet. Vannak olyanok, akik szerint Molnár nem kérdezett olyat, amit a Fidesz nem akart. És hogy Molnár csak elterelési akciónak használta a tévés vitát, hogy kívülről úgy tűnjön, mint aki a Fidesszel (az ellenféllel) keményen vitázik, és aki képes a sarokba szorítani Németh Szilárdot.

Visszanéztem, hogy az MSZP mennyire tartotta napirenden az elmúlt időszakban például a gyerektáboroztatás kérdését. Nem találtam nyomát olyan szinten a témának, hogy arra Németh Szilárdnak okkal jó előre fel kellett volna készülnie. A vita másnapján például a szocialista Bangóné kiadott egy közleményt a gyermektáboroztatásról, de az Mészáros Lőrinc vállalkozásának megjelenéséről szólt.

Megkérdeztem Rónai Egont, az ATV Egyenes beszéd című műsorának a műsorvezetőjét, aki a vitát vezette, hogy miért alakult így a vita, és mennyire van ebben része a csatornának. Rónai szerint nagy hagyománya van a politikai vitáknak a tévében, és „kínálta magát a lehetőség. Igyekszünk ezután is politikai vitákat rendezni, ez nem rajtunk fog múlni.”

Mégis, milyen előkészületek előzték meg a vitát? Rónai szerint különösebb előkészítést nem igényelt sem a helyzet, sem a két vendég. „A témakörök adottak voltak, ez a Molnár Zsolt által megfogalmazott kihívásból és az arra adott fideszes válaszból is következett.”

„Két szempontban állapodtunk meg: felváltva kapnak kérdéseket, és ezáltal igyekszem arányos időtartamban szót adni a feleknek. Valamint megállapodtunk abban, hogy szabadon vitatkozhatnak, nem kell akadémiai csendben végighallgatniuk a másik mondanivalóját. Utóbb megállapíthatom talán, hogy ez túlzott bizalomnak bizonyult" – mondta a műsorvezető.

Havas Henrik feltételezését Rónai marhaságnak nevezte. „Nem tudták, mit fogok kérdezni, Németh Szilárdnál pedig nem adatok, hanem a Soros-konzultáció kérdései voltak.”

Molnár mostantól egy darabig nem vitázik a tévében, a következő MSZP–Fidesz-összecsapás a Fidesz frissen megválasztott frakcióvezetője, Gulyás Gergely és Tóth Bertalan között lesz az RTL Klubon.