Kiderült, mi lesz a Fidesznek a siker, és mi a kudarc a választáson

DSC 0803
2017.10.17. 22:59

Gulyás Gergely Fidesz-alelnök, a kormánypárt újdonsült frakcióvezetője maratoni fórumozást tartott kedd este a XII. kerületben. Szünet nélkül lenyomott egy előadást a Soros-tervről, majd pedig az Ifjú Kereszténydemokraták Szövetsége (IKSZ) szervezésében a politika és a fiatalság kapcsolatáról. Mi az utóbbit tekintettük meg. 

A két esemény, bár nyilván nem reprezentatívan, de érzékletesen mutatta be, hogy milyen a Fidesz mai szavazótábora. A Soros-tervről szóló előadáson 3-400 ember volt jelen, jellemzően az idősebb generációból, a következő etapon 100-150 fiatal lehetett.

Gulyást először az IKSZ moderátora kérdezte, majd pedig a közönség soraiból páran, elég csapongó volt az egész, úgyhogy csak az érdekesebb mondásokat emeljük ki. 

Nincs szó kétharmadról

A frakcióvezető azt mondta, hogy ha a 2018-as választáson 100 mandátum vagy annál több jön össze a Fidesznek, az siker, ha kevesebb (mindegy mennyivel), az kudarc. 100 szavazat kell ugyanis a miniszterelnök megválasztásához a parlamentben. 

Bármilyen többséggel kormányt tudunk alakítani, boldog leszek

- mondta. 

A legutóbbi választásokon a Fidesz egyébként 133 mandátumot szerzett meg a 199-ből, így szűken, de meglett a kétharmaduk. Ehhez képest a 100 mandátum mint cél, nem túl magabiztos, bár pszichológiailag érthető, hogy nem akarják, hogy megaludjon a tej a választóik szájában. 

Gulyás egyébként azt is kijelentette, hogy a jövő évi választások sorsa nem a listára adott szavazatokkal, hanem a választókerületekben fog eldőlni. Ebben szerinte a mostani Fidesz nem áll rosszul, mivel a frakció négyötöde legutóbb megnyerte a választókerületét. 

Gálánsak voltak a választójogi törvénnyel 

Néhány elejtett félmondat jutott a Közös Ország Mozgalom égisze alatt megalkotott választójogi törvény javaslatnak. Gulyás szerint vicces, hogy azok a pártok, amelyeket a "haveri" közvéleménykutatók 1 százalék körül mérnek, összeállnak és fél évvel a választások előtt benyújtanak egy javaslatot, amit ha nem fogad el a parlament, polgári engedetlenségbe kezdenek. 

A frakcióvezető megjegyzése valószínűleg hivatalos álláspontnak is tekinthető azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz fogja-e támogatni vagy egyáltalán tárgyalni a tegnap benyújtott törvényjavaslatot

Volt még egy érdekes megjegyzése Gulyásnak a Fidesz által elfogadott választójogi törvénnyel kapcsolatban. Azt mondta, hogy tudták a pártban, hogy a határon túli szavazók őket támogatnák, mégis csupán félszavazatot adtak nekik (csak listára szavazhatnak, választókerületre nem) a Fidesz által megalkotott és csak a Fidesz-KDNP által megszavazott választójogi törvényben. Vagyis ez akkor egy gáláns gesztus volt a részükről. 

Trump észre sem veszi Orbánt

Gulyás szerint az Egyesült Államok külügyi apparátusa az elmúlt három évtizedben sokat ártott Közép-Európában az USA érdekeinek. Hogy pontosan mivel, azt nem fejtette ki, de rátért arra, hogy szomorúan látta az amerikai ügyvivő sajtószabadságos kijelentéseit (erről ebben a cikkünkben olvashat). 

Nekünk ez belpolitikailag nemhogy nem káros, hanem egyenesen hasznos

- jelentetteki Gulyás az ügyvivő kijelentésére reagálva. Sajnos nem részletezte, hogy mire gondolt, de aláhúzta, hogy Magyarországnak az EU és az Egyesült Államok a szövetségese, Oroszországgal csak gazdasági szempontból kell jóban lenni. 

Azt is mondta, hogy az amerikai republikánusok között a Fidesz előbb talál értékalapon politikai szövetségeseket, mint Nyugat-Európában, viszont a nagy amerikai-magyar barátság között van egy akadály: mégpedig az USA diplomáciája. "Ha ez nem lenne, nagyon jóban lennénk" - mondta. 

Másrészt viszont Amerikának mindig kis ország leszünk, "ahogy a németek mondják, nem vagyunk szemmagasságban", így függetlenül a személyektől, a NATO-keretek között természetes a szövetségi viszony, azon túl más nem várható - mondta. 

Gulyás szerint az is látszik, hogy az USA-nak nem fontos a közép-európai térség, sok helyen nincsenek kinevezett nagykövetek. Azt viszont sikerként könyvelte el, hogy bár csak 10 milliós ország vagyunk, sok szó esett rólunk a német és az osztrák választásokon is. 

Nemcsak a szlovákokat érjük utol! 

Egy "örök Fidesz-szavazó" hozzászóló a közönség soraiból kifejtette, hogy csalódott, mert a 2000-es évek elején a V4-ek között vezető volt Magyarország, most viszont már sereghajtó. Ezt pedig nem lehet csak a szocialisták nyolc évig tartó kormányzásával magyarázni. 

Gulyás szerint 2010-ben államcsőd közelben vették át az ország vezetését, viszont azóta GDP-növekedésben hozzuk a V4 átlagot. Ez pedig ha így marad, akkor 

a következő ciklus közepéig utol fogjuk érni Szlovákiát és valószínűleg Lengyelországot is. 

Már ami az egy főre vetített GDP-t jelenti - mondta Gulyás. 

Ugyanez a hozzászóló felvetette, hogy talán nem kellett volna annyi stadiont építeni, mire a frakcióvezető előbb kijelentette, hogy "azért épülnek stadionok, mert a miniszterelnök híve a focinak", majd hozzátette, hogy bár ez politikai támadási felület, az állam alig költött erre.