Szél Bernadett feljelenti Kövér Lászlót

index-8
2018.03.29. 09:39

A fideszes képviselők távolmaradása miatt – ahogy az elmúlt öt hónapban mindig – ma is határozatképtelen volt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága, mely a következő ügyekben lett volna kíváncsi a szakszolgálatok és az őket felügyelő miniszterek információira:

  • Kósa 1300 milliárdos ügyletére, egészen pontosan arra, hogy a miniszter miért nem jelentette, ha megkörnyékezték egy simlis ajánlattal.
  • Hogyan kerülhette el a nemzetbiztonsági szervek figyelmét az, hogy egy nemzetközi körözés alatt álló ember is részesülhetett a letelepedési kötvényüzletből? Vagy ha nem kerülte el, akkor miért hagyták?
  • Milyen, akár Kósához kapcsolódó része lehet az FBI vizsgálódásainak?
  • Szabó Zsolt államtitkár 1,2 milliárd forintot parkoltató belize-i offshore számlája
  • A Szkripal-üggyel kapcsolatos nemzetközi kiutasításhullám keretében Magyarországról kiutasított orosz ügynökről a bizottság tagjainak miért csak a sajtóból kellett értesülnie?
  • És miután a Kreml válaszlépésekkel fenyeget, milyen következményekre,esetleg további kiutasításokra lehet készülni?
  • Mi köze van a kiutasításnak a Kovács Béla-ügyhöz?
  • Quaestor-ügy: a hírek szerint meg lehetett volna menteni sok ügyfél pénzét. Mi igaz ebből?

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke a szakszolgálatok képviselőin kívül meghívta Kövér Lászlót, Pintér Sándort és Lázár Jánost is, de egyikük sem jelent meg. Egyedül a Miniszterelnökség államtitkára állt a bizottság elé, aki azt mondta, készséggel áll a testület rendelkezésére, ha az határozatképes – de ugye pont a fideszes képviselők bojkottja miatt nem volt az.

Molnár szerint álságos a Fidesz távolmaradást magyarázó érve, miszerint „kampány van”, mivel 2014 áprilisában is végig ülésezett a bizottság – akkor a szocialista Simon Gábor számláin lévő pénzek ügyét vizsgálva –, miközben most különböző ügyekben azoknak a pénzeknek az ötszöröséről, Kósa esetében pedig az ötezerszereséről van szó.

A kormány és a Fidesz jelent nemzetbiztonsági kockázatot azzal, hogy ellehetetleníti a parlamenti ellenőrzést

– mondta Molnár, aki lehetőséget adott arra, hogy a csonka ülésen is válaszoljon a Belügyminisztérium államtitkára. Pogácsás Tibor ehelyett annyit mondott: ha nincs határozatképes ülés, akkor köszöni, hogy itt lehetett.

Ezt hogy gondolja, hogy annyit mond, köszöni, hogy itt lehetett!? A Belügyminisztériumnak vannak kötelezettségei... Az FBI ügye, Kósa Lajos ügye, Szabó államtitkár ügye, az orosz befolyásolás ügye, Quaestor-ügy... Írásban feltett kérdésekre sem válaszolnak rendesen. Migránsozásból nem lehet megélni

– reagált Szél Pogácsásra.

Mivel az ellenzéki politikusok számítottak arra, hogy a fideszes képviselők – a rendszerré váló gyakorlatnak megfelelően – megint megtorpedózzák a bizottsági ülést, ezért az LMP-s Szél Bernadett és Demeter Márta feljelent mindenkit, akit hibásnak tartanak az ügyben:

Ez nem a bohóckodás helye, nálam betelt a pohár, feljelentem Kövér Lászlót” – közölte Szél.

A házelnök ugyanis  „öt hónapja folyamatosan félrenéz”, kötelezettségeit megszegve hagyja, hogy a fideszes tagok távolmaradásukkal ellehetetlenítsék a nemzetbiztonsági bizottság működését. Szél szerint a decemberben életbe léptetett közigazgatási perrendtartási törvény alapján lehet felelősségre vonni Kövért, aki máskor úgy tesz, mintha kényes lenne a ház működésére. „Én a parlamentben egy fecnit sem tarthatok fel” – mondta Szél, utalva a Kövér által ellenzéki képviselőkre kiszabott büntetésekre. Az LMP miniszterelnök-jelöltje levélben is fordult a házelnökhöz az ügyben, ám Kövér azt válaszolta, elszigetelt jelenség, hogy a fideszes tagok nem jelennek meg a nemzetbiztonsági bizottság ülésén, így nem indokolt közbelépnie.

  • Demeter Márta pedig feljelenti az Információs Hivatalt, az Alkotmányvédelmi Hivatalt, az ORFK-t, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalt, amelyek folyamatosan szabotálják a képviselők tájékoztatását. 

„Április 8-a után igenis nagyon komoly jogi következménye kell hogy legyen annak, hogy folyamatos törvénysértésben vannak nemcsak a kormányzati szereplők, hanem az irányításuk alatt lévő szervezetek is” – mondta Demeter.

Demeter feljelentését elkerülhették volna az említett intézmények, ha zárt ülésen hajlandók lettek volna válaszolni a bizottság jelen lévő tagjainak – Demeter Márta, Szél Bernadett (LMP), Mirkóczki Ádám (Jobbik) Molnár Zsolt elnök (MSZP) – kérdéseire, ezt azonban a Belügyminisztérium államtitkára, Pogácsás Tibor megtagadta, a testület határozatképtelenségére hivatozva. Demeter elsősorban a letelepedési kötvényes letartóztatottak és Kósa Lajos 1300 milliárdjáról szeretett volna kérdezni. A képviselő felhívta a figyelmet, hogy a miniszter esetében a külföldi befolyásolás gyanúja is felmerülhet az összeg kapcsán, ezért fontos tudni, jelezte-e Kósa már a kezdeteknél az ügyet a hatóságoknak.

Demeter említést tett két, már benyújtott LMP-s törvényjavaslatról, amelyet egyébként házszabályt sértve a parlament mindeddig nem vett tárgysorozatba.

  • A javaslat paritásossá tenné a nemzetbiztonsági bizottságot, tehát nem lenne benne kormánypárti többség, így nem lehetne ellehetetleníteni a munkát, és ezzel megerősíthető volna a szolgálatok parlamenti ellenőrzése.

Mit érhet a feljelentés?

A fideszesek távolmaradásával ellehetetlenített bizottsági ülés után Szél sajtótájékoztatón közölte: a szolgálatok civil kontrolljának biztosítását jelentő nemzetbiztonsági bizottság működése minden magyar állampolgár érdeke. Április 8-án arról is szavazunk, hogy sikerül-e többségében olyan politikusoknak lehetőséget adni, akik nem engedik, hogy kialakuljon olyan helyzet, amilyet a Fidesz már öt hónapja fenntart a bizottság működésének blokkolásával.

„Egy ország nem úgy működik, hogy valakiről kijelentem, hogy Soros-bérenc, és utána egyszerűen nem járok be a munkahelyemre” – mondta Szél, utalva a Fidesz-alelnök, Németh Szilárd hivatkozására, amely szerint a fideszesek azért nem jelennek meg a bizottság ülésein, mert Szél Bernadett nemzetbiztonsági kockázatot jelent – dacára annak, hogy Szél, ahogy a bizottság minden tagja, átesett az átvilágításokon, és a szolgálatok megállapították, hogy a képviselő életében nincsenek kockázat gyanújára okot adó elemek. Németh tehát a szakszolgálatok hivatalos állásfoglalását hagyja figyelmen kívül.

„Tartozom a feljelentéssel minden magyar állampolgárnak, elvárom Kövértől, hogy teljesítse kötelességét” – mondta Szél.

Nyitókép: Szél Bernadett a bizottság február 8-ai ülésén (Hernádi Levente Haralamposz/Index)