Lázár János kiakadt a mezőhegyesi wellnessközbeszerzésen, kirúgatja a vezetőket

2019.05.29. 10:14 Módosítva: 2019.05.29. 10:22
Elgurult a menedzsment gyógyszere – kommentálta Lázár János az Indexnek azt, hogy az általa felügyelt mezőhegyesi ménesbirtokon 800 milliós közbeszerzést írtak ki wellnessközpont, golfpálya és kisvasút tervezésére. Azt mondja, nem tudott a dologról, és kezdeményezi pár vezető felmentését.

Teljesen kiakadt Lázár János attól a 800 milliós keretösszegű közbeszerzéstől, amelyet elmondása szerint a tudta nélkül írt ki az általa felügyelt Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. Lázár kormánybiztosként felügyeli a mezőhegyesi ménesbirtokot, amely a Népszava reggeli cikke szerint elég különös közbeszerzést írt ki.

Ugyanis golfpályát, kisvasutat, termálvizes központot is építenének a tangazdaságnak szánt birtokon, a Közbeszerzési Értesítő szerint az alábbiak voltak tervben, ezek tervezésére írták ki a pályázatot:

  • termálvizes fürdő „gyógyászati elemekkel”;
  • 4 csillagos 90 szobás szálló, étkeztetéssel;
  • új prémium lovarda, lelátóval, VIP-páhollyal;
  • verseny-kézilabdapálya, két kosárpálya, két squashpálya, falmászási és vívási lehetőség, edzőterem, fitneszterem;
  • két meglévő műemlék épület közé egy kortárs kétszintes üveg konferencia- és rendezvényterem 250 fő befogadására, a pincében wellness- és fitneszlehetőséggel;
  • 18 szakaszból álló golfpályarendszer, homokcsapdával, vízakadállyal, klubépülettel, kiszolgáló létesítményekkel;
  • az egykori keskeny nyomközű vasút helyreállítása, hozzá kapcsolódóan megállók létesítése, egykori megállók felújítása, tematikus bővítése.

Politikáról kulturáltan!

Ha szeretne normális keretek között beszélni politikáról, közéletről, csatlakozzon a Kibeszélő csoportunkhoz!

Nincs Másik Európa?_ Kibeszélő

Nincs Másik Európa?_ Kibeszélő has 16,986 members. Politika, közélet, gazdaság és média. Az ország dolgai 2018-2022 között. Ezeket mind ki lehet itt...

Azért a múlt idő, mert Lázár János azonnali hatállyal elrendelte, hogy a tangazdaság vonja vissza a közbeszerzést. A fideszes képviselő az Indexnek azt mondta:

Elgurult a menedzsment gyógyszere, ennek személyi következményei lesznek.

Lázár azt mondta, hogy azonnal több vezető felmentését kezdeményezi (neveket nem közölt), mivel elfogadhatatlannak tartja a terveket. Mezőhegyesen valóban terveznek turisztikai célú beruházásokat, ez azonban „egy mintagazdaság, nem wellnessközpont”. Lázár azt mondta, nem tudott a közbeszerzésről.

A ménesbirtok menedzsmentje délelőtt – az előbbiek után nem meglepő módon – az alábbi közleményt küldte:

A menedzsment, Lázár János kormánybiztos utasítására visszavonja az elektronikus közbeszerzési rendszerben 2019. 05. 28-án EKR000530842019 számon megjelent, 800 millió forintos keretösszeggel meghirdetett tervezési feladatokra irányuló közbeszerzési eljárását.

2016-ban nem wellnesscélra alapították

Lázár János tavaly lett a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos. A ménesbirtok megvásárlására 2016-ban adott 2,1 milliárd forintot az állam, a munkát még miniszterként éppen Lázár János és Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter koordinálta.

Az akkori kormányhatározat szerint a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság megalapításának célja „az állami vagyon megóvása, az állattenyésztés és növénytermesztés egyes ágaihoz kötődő képzési feladatok összehangolt végrehajtása, a történelmi magyar lófajták génállományának megőrzése, a lovasturizmus fejlesztése és a térség foglalkoztatási mutatóinak javítása”.

Lázár kormánybiztosi munkáját a kormányhatározat szerint a miniszterelnök közvetlenül irányítja, de Lázár János segítséget remélhet a Miniszterelnöki Kormányirodától.