Szanyi Tibor megint utolsó figyelmeztetést kapott

LRM EXPORT 846683727166602 20190526 214745385
2019.06.14. 12:33

Utolsó figyelmeztetést kapott mindenki, aki a pártot és tevékenységét nyilvánosan, nem pedig az arra kijelölt belső fórumokon kritizálja, mondta el Tóth Bertalan egy háttérbeszélgetésen. Az MSZP elnöke egy, az európai parlamenti (EP) kampányt értékelő, valamint az önkormányzati választási felkészülésre fókuszáló sajtóbeszélgetésen a Szanyi Tibor pártbéli jövőjét érintő kérdésekre reagált így.

Tóth Bertalan szerint ugyanakkor az MSZP elnöksége a XV. kerületi tagszervezet indítványának ügyében hozta ezt a döntést, ami eszerint úgy értendő, hogy a Szanyi ellen kezdeményezett etikai eljárás érdemben el sem indul. A pártelnök arról is beszélt, 

megérti Szanyi sértettségét és csalódottságát.

„Csakhogy a sértődés nem politikai kategória” – fogalmazott Tóth, miután korábban már azt is egyértelművé tette, hogy sem a DK, sem pedig a Momentum nem okolható azért, mert jobb eredményt értek el az EP-választáson az MSZP–Párbeszéd listájánál, és hogy ezen az eredményen felbátorodva például új főpolgármester-jelöltekkel álltak elő. Egy ilyen helyzetben is értelmezhetetlennek tartja Tóth a sértettséget.

Az MSZP elnöke Szanyi ügyében világossá tette, hogy a kibeszélését a lehető legrosszabb dolognak tartja a szocialista párt szempontjából, így a párt alelnökének elmúlt néhány hetes kifakadásai, elsősorban a legutóbbi két, véletlenül nyilvánosságra került levele az utolsó esélye volt.

Ahogy a többi kibeszélőnek is ez az utolsó figyelmeztetés

– jelentette ki.

Az MSZP–Párbeszéd közös listája a voksok 6,68 százalékát kapta, és az MSZP mindössze egyetlen képviselőt küld az EP-be. A lesújtó eredmény és főként a mandátumot Ujhelyi Istvánnak kiosztó választmányi ülés után Szanyi Tibor MSZP-alelnök két nyílt, illetve nyilvánosságra került levélben is élesen bírálta a pártot és annak vezetését. Belső mutyikról, külső alkudozásokról írt, ahol „a vezetők a tagság vállát taposva huzakodnak az egyre kevesebb koncon”. Bírálta azt is, hogy az MSZP feladta baloldaliságát, a párt „mára ideológiailag élő halottá vált”.

Szanyival szemben egyébként már korábban is kezdeményeztek hasonló eljárást, miután az MSZP alapszabályával és a pártdöntéssel ellentétesen támogatásáról biztosított egy jelöltet Márki-Zay Péterrel szemben. Az eredmény akkor is egy hasonló, utolsó figyelmeztetés volt.

Tóth Bertalan nem Szanyi kifakadására reagálva, de meglehetősen önkritikusan beszélt arról, hogy az MSZP–Párbeszéd számos kampányhibának és erőkoncentrációs zavarnak köszönheti a történelmi vereséget. Többször is elmondta, nem arról van szó, hogy a DK elvette volna az egyébként jó programjukat, hanem arról, hogy ők nem teljesítettek megfelelően, és olyan súlyos hibákat követtek el, mint például Bangóné Borbély Ildikó patkányozása és az azt követő kommunikációs zavar. Személyesen is egyértelmű kudarcként élte és éli meg az eredményt, és minden energiáját arra fordítja, hogy ősszel ne ismétlődjön meg ez, mondta Tóth.

A pártelnök a kudarc személyi következményeiről azt mondta, néhány héttel az önkormányzati választáshoz szükséges aláírásgyűjtés megkezdése előtt nem engedhették meg maguknak a tisztújítást, ezért nem mondott le az MSZP-elnökség, de a kommunikációs igazgató Láng Balázs távozása, valamint Bangóné visszahívása a frakcióvezető-helyettesi posztról szerinte világos üzenet. Tóth szerint nem Ujhelyi Istvánt jutalmazták kampányfőnökként, nem személyi döntést hoztak azzal, hogy a szimbolikus listavezetését követően Ujhelyi kapta meg az EP-mandátumot, hanem csupán nem írták felül eredeti döntésüket a sorrendről.

(Borítókép: Szanyi Tibor az MSZP EP-választási eredményváróján 2019 május 26-án. - fotó: Szekeres Máté / Index)