Ujhelyi Istváné az MSZP-P egyetlen EP-mandátuma

2019.06.01. 11:26

Nagyarányú, titkos szavazással jóváhagyta az eredeti, a listaállításkor létrejött sorrendet az MSZP választmánya szombat délelőtt, értesült az Index.

Ez azt jelenti, hogy az eredetileg Tóth Bertalan pártelnök-listavezető (aki lemondott az így elnyert mandátumáról) mögött második helyen szereplő kampányfőnök, Ujhelyi István folytathatja a munkát az Európai Parlamentben (EP).

Az MSZP–P közös listája a voksok 6,68 százalékát kapta múlt vasárnap, és mindössze egy képviselőt küldhet az EP-be a pártszövetség. 

A döntés részleteiről és a EP-választás eredményeit érintő következtetéseikről, esetleges értékelésről Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes, az MSZP országos választmányának elnöke beszélt az ülés szünetében.

Kunhalmi szerint a választmány üdvözölte, hogy "nem született kétharmad", hogy mindennek ellenére "a demokratikus ellenzék erősíteni tudta önmagát" az EP-választáson, szerintük az együttműködés, az ellenzéki összefogás a kulcs ahhoz, hogy az önkormányzati választáson jobb eredményeket érjenek el.

Szemben a jobboldali sajtó állításával az MSZP egységes és elszánt

– mondta Kunhalmi, aki ugyanakkor elismerte, a baloldalnak meg kell újulni, és új alapokon kell újrakezdeni.

Tóth Bertalan azt mondta: az MSZP-Párbeszéd kudarcot vallott a választáson, de választói hitet tettek amellett a politika mellett, amelyet ők magukénak vallanak. A pártelnök szerint az ellenzéki, baloldali házi szépségversenyben – noha a párt nevét nem mondta ki, itt egyértelműen a Demokratikus Koalícióra gondolt – elvitték a baloldali szavazatokat, amelyekért az MSZP tovább fog harcolni. 

Mert az nem képviseli a magyar baloldali szavazókat, aki egy baloldali programmal és a voksaikkal mandátumot szerez, aztán a liberálisoknak tesz ajánlatot.

– mondta Tóth, aztán kiemelte: nem adják fel, küzdeni fognak a baloldali szociáldemokrata értékekért, és a baloldaló szavazók érdekképviseletéért minden erejükkel, az önkormányzati választás előtt és után is. 

Bangóné Borbély Ildikó a pártelnök kérésére lemondott frakcióvezető-helyettesi posztjáról és közös megegyezéssel megszűnt Láng Balázs kommunikációs igazgatói megbízása is.

Az MSZP-P által elnyert mandátum sorsa azért vált kérdésessé, mert a pártszövetség lényegében három képviselői helyre számított, így a múlt vasárnapi eredmény mindenképpen csalódás.

Szanyi Tibor, az MSZP-P listán harmadikként versenyző MSZP-alelnök éppen ezért már a hivatalos eredményhirdetés előtt kilátásba helyezte az Indexnek, hogy ha csak egy mandátumuk van, annak sorsát újra kell tárgyalni.

Ujhelyi István az Indexnek adott interjúban azt mondta, „ha azt nézzük, hogy az elmúlt években ki, milyen európai parlamenti teljesítményt mutatott fel, és milyen szövetségeseket, uniós eredményeket hozott a pártnak, továbbá hogy a következő öt évben kitől várható inkább egy, az MSZP-t építő, harcos baloldali jelenlét, akkor meggyőződésem, hogy a párt engem küld Brüsszelbe."

A kampányfőnök szerint önkritikusan kell értékelni a történteket, és alapos értékelésre szorul minden, ami ahhoz vezetett, hogy minden idők legrosszabb eredményét érte el az MSZP.

Arról egyelőre nem tudni, hogy a pártvezetésben miként értékelik a kampányt és az egy mandátumot, múlt vasárnap ugyanis Tóth Bertalan mindössze azt jelentette be, nem mond le az elnökség, hogy  az őszi önkormányzati választáson minél több településen fordulatot érjenek el.