Ilyen a helyes maszkviselés a BKV járatain

2020.10.16. 16:54

Mind az utasokra, mind a közösségi közlekedésben részt vevő járművezetőkre vonatkozó maszkviselési szabályokat ismerteti a BKV legfrissebb, szerkesztőségünknek küldött közleményében. A cég tájékoztat, hogy az utóbbi időben több eldurvult eset, szóváltás, tetlegesség is történt járataikon, melyek a maszkviselési szabályok hiányos ismeretére vezethetőek vissza.

A BKV szerint a pandémia elleni védekezés összefogást és kölcsönös odafigyelést követel mindenkitől, ami különösen igaz a fővárosi közösségi közlekedésre, hiszen az egy légtérben történő utazáskor kötelességünk óvni egymás egészségét. Hangsúlyozzák a közleményben, hogy az általuk folyamatosan alkalmazott és rendszeresen ismételt higiéniai és fertőtlenítő intézkedések hatása felerősíthető a kötelező maszkhasználati előírások maximális betartásával, ezért kiemelten kérik utasaikat, hogy a BKV járművein (is) minden esetben viseljenek orrot és szájat eltakaró maszkot. 

A cég tájékoztat róla, hogy járatain a hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot viselni, úgy, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

Ezenfelül nem árt tudni, hogy a maszkviselési kötelezettség alól felmentésre egyéb – akár orvosi igazolással is alátámasztott – betegség (pl.: asztma) során sem ad lehetőséget a jogalkotó, vagyis azoknak az utasoknak is kötelező a maszkhasználat, akiknek ilyen jellegű betegségük van. 

Arról is informál a BKV, hogy minden járművezető munkatársuknak ajánlják a maszkviselést, azonban számukra ez azért nem kötelező, mert munkájuk közben zárt fülkében vannak, így egyszerre teljesül a cseppfelfogás és az utasoktól való legalább kétméteres szociális távolság biztosítása. Ám a járművezetőnek is kötelezően maszkot viselni, amikor bármilyen okból az utasok közé megy, vagy a megállóban kilép a zárt vezetőfülkéből.

Kapcsolódó

Balhé a trolin: egyre nő a feszültség a járvány miatt

A maszkviselés miatt keveredett heves vitába a sofőrrel az egyik utas a BKK járatán.